01 maj 2006

Öppet brev till Wanja Lundby Wedin

Idag skriver moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin ett öppet brev till Wanja Lundby Wedin med en inbjudan till en diskussion om de 1,5 miljoner människor som inte har ett jobb eller skulle vilja jobba mer.


Brevet bifogas nedan
------------------------------

Wanja!

På måndag kommer Sveriges arbetare, om än en mindre skara nu än förr, gå ut och demonstrera för sina rättigheter. Det har de gjort i 115 år. Det kan tyckas en aning märkligt att arbetarna år efter år ska behöva gå ut och demonstrera med tanke på att socialdemokraterna styrt Sverige så länge.

Men ditt förbund har ändå förblivit lojala med socialdemokraterna, som ni ju också stöttar ekonomiskt – med sex miljoner kronor per år från centralt håll, och med elva miljoner från medlemsförbunden – trots att mer än hälften av dina medlemmar, enligt SVT:s Rapport, tycker att det stödet borde dras in. ”Den facklig-politiska samverkan känns mer angelägen än någonsin”, sade du för inte så länge sedan, Wanja. Och det är just socialdemokraterna ni samverkar med, kan man läsa på er hemsida, eftersom att ni delar samma grundvärderingar.

Men vilka grundvärderingar är det? Att människor ska ges möjlighet till arbete och att det ska märkas i plånboken när man sliter och gör rätt för sig? Att det speciellt ska löna sig att arbeta om man är en av dem som tjänar minst? Att den svenska modellen, där förhållandena på arbetsmarknaden i första hand regleras i avtal mellan arbetsmarknadens parter, bör bevaras?

Som representant för Sveriges arbetare borde väl detta i alla fall vara LO:s grundvärderingar? Men i så fall är det ju bara kring kollektivavtalen det råder enighet mellan er och socialdemokraterna, eller hur Wanja? För i en tid där 1,5 miljoner är arbetslösa eller jobbar mindre än de skulle vilja, och där många av era medlemmar är så dåligt betalda och så hårt beskattade att de har svårt att få lönen att räcka till, kan man väl knappast säga att socialdemokraterna värderar varken arbetslinjen eller människors självbestämmande särskilt högt?

Jag har ett förslag till dig: under de kommande drygt fyra månaderna fram till valet lovar vi att fortsätta arbeta för arbetslinjen, för att fler ska ges möjlighet till jobb och därmed en egen lön, arbetskamrater och trygga villkor. Vi kommer att kämpa för bättre villkor för dem som tjänar minst och för kollektivavtalens bevarande. Är du beredd att samverka för detta med oss, Wanja? I så fall föreslår jag att vi ses för en fortsatt diskussion.

Med vänliga hälsningar

Sven Otto Littorin
Partisekreterare (m)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar