24 maj 2006

Modern moderat sjukvårdspolitik

I den svenska sjukvården är patientens ställning svag, väntetiderna långa och vårdkvaliteten varierande. Det finns för lite arbetsglädje, för mycket politikermakt och en bristande mångfald och valfrihet.

Vi moderater vill stärka patientens ställning, förbättra tillgängligheten, öka valfriheten och mångfalden, säkerställa vårdkvaliteten, trygga finansieringen och skapa en sjukvård och omsorg utan gränser.

Vi vill därför genomföra en patienträttighetslag med full vårdgaranti, nationell offentlig finansiering av vården och att resurserna ska följa patienten. Vidare vill vi införa etableringsfrihet, stärkt tillsyn, öppna kvalitetsregister och därjämte avveckla landstingen som en egen politisk nivå med sin egna beskattningsrätt.

----------------------

Vi Moderater vill sålunda att sjukvården ska finansieras via skatten. I en moderatledd hälso- och sjukvård stärks patientens ställning och reduceras politikernas makt. Tillgängligheten, valfriheten och mångfalden ökas och vårdkvaliteten säkerställs. Det skapas en trygg och rättvis finansiering av sjukvården och omsorgen i hela landet.

Svensk sjukvård har hög medicinsk och teknisk kvalitet och står sig väl i internationella jämförelser. Jämfört med andra länder har dock den svenska patienten en svag ställning. Vården är oftast organiserad i verksamhetsområden, varför det inte sällan saknas ett uttalat patientperspektiv.

Väntetiderna i svensk sjukvård är ofta långa, vilket i regel beror på dålig samordning mellan olika delar av vården. Vård- och omsorgspersonalen känner sig ofta utelämnad på grund av brist på alternativa arbetsgivare. Arbetar man inom vården och är missnöjd med lön och arbetsvillkor finns inget alternativ till landstinget. Möjlighet för att utvecklas i sitt yrke saknas i regel, vilket kväver vårdpersonalens arbetsglädje och kreativitet.

Ge oss förtroende att råda bot på dessa brister i landstingsvalet 2006.

Bo Arnesjö (m), Ronneby

2 kommentarer:

  1. Anonym18:58

    Valfrihet för den rika, men ett helvete för den som har lite pengar. Det är moderat politik oavsett om det handlar om vård eller världen i övrigt. Sådan är kapitalismen..

    SvaraRadera
  2. Läs en gång till!

    SvaraRadera