25 maj 2006

Angående risk- och händelseanalyser i vården och omsorgen i Blekinge.

Interpellation till Landstingsrådet Marie Sällström (s), Landstinget Blekinge

Angående risk- och händelseanalyser i vården och omsorgen i Blekinge.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vården uppfylla gängse kvalitetskrav. Kvaliteten ska dessutom systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Det mest grundläggande kvalitetskravet är att vården är säker och att patienter inte utsätts för risker och händelser som hade gått att förhindra genom ett aktivt patientsäkerhetsarbete.

Åtgärder i vårdens patientsäkerhetsarbete är bland annat att analysera risker för att få kunskap om vilka åtgärder som ska vidtas för att öka säkerheten. Analysarbetet syftar också till att bidra till en säkerhetskultur som kännetecknas av högt riskmedvetande. Det innebär att alla "tänker efter före" och att man lär av negativa händelser och tillbud.

Riskanalys är en framåtsyftande, proaktiv metod, där information om risker som är så avgörande att de med stor sannolikhet kan förorsaka en negativ händelse, samlas in och utvärderas. Syftet med en riskanalys är att finna orsaker till risker och att eliminera dem, eller om det inte är möjligt, minska konsekvenserna av tillbud och negativa händelser genom att övervaka processer och resultat. En riskanalys ger värdefull information om risker i en organisation utan ett syndabockstänkande.

Som ett led i att stödja sjukvårdshuvudmännens kvalitets- och patientsäkerhetsarbete har nu en handbok för hur man analysrea risker tagits fram av Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting, Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, Stockholms läns landsting och Landstinget i Östergötland.

Med anledning av ovanstående anhålls om svar på följande frågeställningar:
  • Avser Landstinget Blekinge att organisera om, ytterligare utveckla och skärpa kraven på risk- och händelseanalyser inom vården i Blekinge och
  • kommer i så fall detta att ske i samarbete med den primärkommunala vården och omsorgen i Blekingekommunerna?
Bo Arnesjö (m), Landstingsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar