12 maj 2006

Allt vanligare med anhörigvård

Mer än en miljon svenskar ger omsorg åt en närstående, enligt Socialstyrelsen. Det är fler än tidigare.


På senare år har platserna på äldreboenden minskat, samtidigt som pressen på hemtjänsten ökat. Nu visar en rapport från Socialstyrelsen att det har blivit vanligare att äldre och handikappade får hjälp och omsorg av sina anhöriga.

Det är främst personer mellan 45 och 64 år som hjälper någon närstående. I den grupper uppger tre av tio personer att de regelbundet ger omsorg till någon nära. De flesta hjälper någon utanför det egna hushållet, ofta föräldrar och svärföräldrar, med att handla, städa, laga mat eller bara titta till dem.

Totalt brukar mellan 10 och 20 procent av befolkningen ge omsorg åt någon närstående. Omkring 7 procent ger mer omfattande och intensiv omsorg, med dagliga insatser.

Socialstyrelsen ser flera förklaringar till att anhörigomsorgen ökar, förutom nedskärningarna inom äldreomsorgen. Det är till exempel fler äldre som faktiskt har en anhörig som kan hjälpa till. Det har blivit vanligare att äldre över 65 år har en partner. Av dem som bor hemma är 54 procent gifta, 5 procent har en sambo. Ungefär en tiondel av dessa ger mer eller mindre omfattande hjälp och omsorg åt sin partner.

Socialstyrelsen konstaterar att nästan lika många män som kvinnor ger omsorg. Men kvinnorna tycks oftare ge "intensiv" omsorg. Män som vårdar en hustru delar oftare ansvaret med andra. Äldre som behöver hjälp får den oftare av döttrar än av söner och döttrarnas insatser har ökat mer än sönernas.

Rapporten, som är en sammanställning av forskning på området, visar också att anhörigvården i Sverige är klasslös. Det är ungefär lika vanligt i alla samhällsskikt. De flesta som sköter om en anhörig har också ett förvärvsarbete. Totalt är ungefär var femte yrkesverksam också omsorgsgivare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar