02 maj 2006

Vilda spekulationer

Henrik Bredberg, Sydsvenskan

28 april 2006 00:55

Avståndet krymper. Bara drygt 3 procentenheter skiljer nu mellan blocken. Den borgerliga alliansens försprång är nästan uppätet, enligt Synovate Temos väljarbarometer för april som Sydsvenskan publicerat idag.

I Sifos mätning i söndags var klyftan ännu mindre. Att moderaterna faller tillbaka till 27,9 procent hos Temo och att socialdemokraterna ökar till 36,5 procent är värt att notera. Liksom vänsterpartiets kräftgång. Men en brasklapp krävs. Inga enskilda förändringar tar sig utanför den statistiska felmarginalen.

Slutsatsen är att det blir mindre och mindre osannolikt att statsministern efter valet i höst är socialdemokrat. I så fall lär han heta Göran Persson. Åtminstone ett tag. Igår uppmärksammade radion att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kan bli Perssons efterträdare som socialdemokratisk partiledare.

Orsaken:
I en intervju i Ordfront Magasin (nr 5 2006) konstaterar Lundby-Wedin att hon suttit i LO-ledningen i 13 år och att det därför inte skulle vara ”så främmande” att vara partiordförande, att hon saknar erfarenhet av riksdagsarbete, att hon redan har ett ”så himla viktigt” jobb och att hon ”skulle kunna vara ett bra stöd till den som efterträder Göran Persson”.

Genast satte spekulationerna igång. I P1-morgon hävdade Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning att Lundby-Wedin ”gör en intresseanmälan” till partiledarposten. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren funderade på om LO-basen och hennes ord kunde vara ”en av torpederna mot det perssonska väldet”.

Här kommer en annan vild spekulation: Wanja Lundby-Wedin vill med uttalandet säga att hon redan har ett himla viktigt arbete och att hon efter sina år i LO-toppen skulle kunna vara ett bra stöd till den som efterträder Göran Persson.

Bara en gissning.

Henrik Bredberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar