07 maj 2006

Närsjukvård i kommunal samverkan

Närsjukvårdsprogrammet är sista pusselbiten i Läkarförbundets syn på framtidens sjukvårdsstruktur i Sverige.

Närsjukvård definieras som : Vård nära patienten som inte kräver den fullt utrustade sjukhusvårdens resurser.

Problem som bör minska är bristen på vårdplatser på sjukhusen. Sjukhusläkarna ska kunna delta i arbetet utanför sjukhusen. Det ska också minska dagens bristande samverkan kring äldre, psykiskt sjuka och funktionshindrade.

En del av närsjukvården är så kallad samverkansvård, som omfattar läkares insatser för patienter med behov av vård i hemmet. Den ska bättra samverkan med kommunerna, som ska kunna köpa läkartjänster av både offentliga eller privata vårdgivare.

Närsjukvården ska delas in i:

1. Primär närsjukvård. Den består av familjeläkarvården och vård i hemmet och föreslås finansierad av staten. Basen för närsjukvården ska vara ett nationellt familjeläkarsystem. Häri ingår även sammanhängande omvårdnad, samtalsterapi, sjukgymnastik med mera. Med vård i hemmet menas vård som ges i hemmet av andra än läkare.

2. Specialiserad närsjukvård. Förutom dagens öppna specialistvård vid sjukhus ska den också bestå av vård vid närsjukhus, det vill säga sjukhus som inte är fullt utbyggda akutsjukhus. Även denna del föreslås finansieras statligt. Vårdplatserna ska konkurrensupphandlas av regionala beställarorganisationer. Sjukhusspecialisterna i närsjukvården ska ersättas enligt en nationell taxa. De ska också alternera med arbete på fullt utrustade sjukhus.

3. Samverkansvård. Denna del definieras utifrån patientens behov och omfattar all vård av patienter med stora och varaktiga vårdbehov. All vård av dessa patienter – utom inläggning på sjukhus – föreslås betalas av kommunerna, det vill säga även akutbesök på sjukhus. Först vid inläggning betalar staten. Vården av dessa patienter kräver god kommunikation mellan familjeläkarvården, den specialiserade närsjukvården och sjukhusvården, enligt programmet.

Denna viktiga principiella hållning hos läkarna gynnar utan tvekan en bättre vårdsamverkan mellan kommuner och landsting till stark båtnad för de preventiva insatserna och den lokala vården och omsorgen. Det skapar dessutom goda förutsättningar för mångfald och valfrihet. Eller hur, Landstingsråden Marie Sällström (s) och Berth Johnson (s)?

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar