10 maj 2006

Livmoderhalscancer kan förhindras!

Humant Papillomvirus (HPV) är en vanlig grupp av virus, som kan leda till vårtliknande förändringar i hud eller kroppshålor öppna mot yttervärlden. Något eller några av dessa virus kan på sikt orsaka elakartade tumörer som hud-, livmoderhals-, bröst-, munhåle- och svalgcancer. HPV-forskningen har nu nått ett genombrott speciellt vad avser livmoderhalscancer (cervixcancer).


Gynekologisk cellprovscreening har minskat sjukligheten i livmoderhalscancer. I Blekinge har dessa förebyggande åtgärder varit speciellt framgångsrika genom insatser av gynekologerna Sven Svennerud och Göran Larsson med medarbetare. Trots det är sjukdomen vanlig och kan även drabba yngre kvinnor. Screeningresultaten kan förbättras med HPV-test och spridning av HPV-infektion förhindras genom HPV-vaccination.


Cervixcancer orsakas av en kronisk livmoderhalsinfektion med HPV av tumörframkallande typ. Infektionen varar länge och ett HPV–test kan vara positivt långt innan manifest cancer utvecklas. Infektionen kan undvikas genom avhållsamhet, säker sex eller HPV-vaccination. Specifika HPV-test kan också påvisa infektion med en cancerframkallande HPV-typ.


HPV-testning kan användas för cancerprofylax i följande fall:

  • som primärt screeningtest hos kvinnor över 30–35 års ålder, antingen som tillägg till eller i stället för cellprovscreening för låggradiga cellförändringar
  • för uppföljning efter behandling av förstadier till cervixcancer
  • som HPV-självtest hos kvinnor som trots uppmaning inte kommer till cellprovscreening

I Norge har man genom nationella riktlinjer accepterat HPV-testning som screeningtest mot cervixcancer.


Förebyggande vaccination ger en extremt hög skyddseffekt mot HPV-infektion och mot förstadier av cervixcancer. Vaccin finns kommersiellt tillgängligt.


De största vinsterna med vaccinationen ligger i prevention mot etablerad cervixcancer och i en kraftig minskning av antalet kvinnor med misstänkta cellförändringar. Många unga kvinnor utsätts med dagens isolerade cellprovsscreening för risk för onödiga behandlingar med medicinska och psykologiska komplikationer.


Politikerna blir nu tvungna att ta ställning till om HPV-test och HPV-vaccination ska bli en integrerad del av vår prevention mot cervixcancer. Som beslutsunderlag finns flera omfattande hälsoekonomiska studier. Alternativet är annars att enbart de som har kunskap och råd själva måste köpa denna service.


Vi ska väl införa sådan profylax i Blekinge, eller hur landstingsrådet Marie Sällström (s)? Svara gärna snabbt!


Bo Arnesjö (m)

Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar