30 april 2006

Vi svenskar är grundlurade!

Sveriges ungdomar är grundlurade. Förlängd utbildning skulle ge arbete. Nu får de inte ens de enklaste jobb.

Små företag vågar inte anställa flera. Det medför ekonomiska risker. Det är säkrare att tacka nej till order eller flytta företaget utomlands.

Många vill ha jobb men ingen vågar anställa dem, säger Urban Bäckström, chef för Svenskt Näringsliv.

”Det går bra för Sverige” säger samtidigt - cyniskt nog – socialisterna Persson och Nuder. Detta när var tredje ungdom i åldrarna 16-24 år inte kan få jobb och nära 140 000 ungdomar allt framgent är uteslutna från arbetsmarknaden.

Totalt en dryg en miljon svenskar i arbetsför ålder är utanför arbetsmarknaden och jobben har inte ökat på 20 år. Plusjobb och olika bidragslösningar ersätter inte full sysselsättning. Regelverket får inte företagare att vilja anställa.

Det måste betraktas som ett socialistiskt systemfel om en så stor del av landets befolkning inte jobbar och inga nya jobb skapas. Utanförskapet kostar oss dubbelt så mycket som hela sjukvården, det vill säga 10 000 - 15 000 kronor per svensk, enligt den avhoppade LO-utredaren Jan Edling. Samtidigt håller drygt en miljon svenskar på att förlora hela sin självkänsla, framtidstro och tillförsikt!

Nu är det hög tid att göra någonting åt utanförskapet, åt jobben, åt att företag inte vågar anställa och att alltför få nya företag startas.

Sverige behöver reformer - en offensiv för fler arbetsgivare - som släpper fram jobben. Det behövs fler än 500 000 nya jobb enligt samstämmiga parter på arbetsmarknaden.
Det behövs en radikal reduktion av det krångel som hämmar företagandet. Det behövs en skattereform som släpper fram nya företag, framtidsinvesteringar, utbildning och en offentlig och privat tjänstesektor. Det behövs en arbetslagstiftning som stimulerar nyanställningar.

Hela den dryga miljonen svenskar som står utanför arbetsmarknaden kräver att landets politiker tar dessa problem på allvar. Det gäller också personallandstingsrådet Kalle Sandström (s) som enligt sina uttalanden från talarstolen i senaste landstingsfullmäktige tydligen tonar ner Blekinges enorma arbetsbrist.

Det är om detta valrörelsen ska handla!

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

1 kommentar:

  1. Anonym18:56

    Vi är totalt grundlurade. Sveriges företag gör vinster på flera miljarder men vägrar ändå att antälla. Genom att hålla ungdomar, invandrare och kvinnor utanför arbetsmarknaden kan de tvinga ner löner och gör att vi tar vilka jobb som helst. Moderaternas förslag gör bara det lättare att säga upp oss, och de enda som tjänar på det är de rika cheferna. Om jag blir sjuk, om nån blir gravid eller säger något chefen inte gillar så blir man sparkad direkt. Svenskarna, och världen är värda något bättre. Vi är värda ett alternativ till kapitalismen. Jag tror på socialismen!

    SvaraRadera