07 april 2006

Perssons popularitet fortsätter att minska

Sveriges Radio skriver:

Statsminister Göran Persson blir allt mindre populär. Hans popularitet har sjunkit i flera år, och utförsbacken fortsätter. Det visar en stor årlig opinionsundersökning från Göteborgs universitet som publiceras i juni.

– Den har gått ytterligare ner, så att om du jämför Perssons personliga popularitet med hur den var inför det förra valet, då han hade klart starkare siffror, så är den sämre, säger Sören Holmberg, en av forskarna bakom undersökningen.

Göran Perssons popularitet var på topp 2002, och sedan dess har den sjunkit stadigt. I den senaste mätningen från Göteborgs universitet, SOM-undersökningen som den kallas, fortsätter den att sjunka.

Behöver inte avgöra valMen Sören Holmberg påpekar, som svenska valforskare brukar, att partiledarnas popularitet inte tros vara särskilt avgörande för hur det går i svenska val.

– Det är inte en av de tyngre faktorerna, men det är klart att det inte är någon positiv faktor för det socialdemokratiska partiet att de har en partiledare som denna gång har nästan lika svaga siffror som han hade när de var som svagast på 1990-talets slut.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt var redan i förra årets rapport den enda partiledaren som egentligen kan kallas populär. Och den utvecklingen fortsätter.

– Han har siffror nu som är nästan på nivå med Carl Bildts, så han är på väg upp. Han är den partiledare som ökar mest, säger Sören Holmberg.

Men det finns fler oroande tecken för regeringen i årets SOM-undersökning.

Allt fler väljare ger regeringen ett dåligt betyg. Redan förra året var det fler väljare som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb, än det var som var nöjda. Och den utvecklingen fortsätter.
Det råder också en svag högervind bland väljarna. Det är fler i dag som själva säger sig stå till höger i politiken än det är som kallar sig vänster.

Men allt är inte nattsvart för regeringen i undersökningen. Väljarna ser ljusare än tidigare både på sin egen ekonomi och på landets.

Göteborgs universitets årliga opinionsundersökning, SOM-undersökningen, är en stor opinionsmätning med flera tusen tillfrågade.

Några exakta siffror vill inte Sören Holmberg nämna förrän universitetets rapport publiceras i juni.

Vad alla de här resultaten tillsammans betyder för valutgången vågar inte Sören Holmberg gissa. En orsak till det är att väljarna blivit så ombytliga.

– Rörligheten är så stor och det är så många småpartier som ställer upp, så ingen av kvinna född person kan gissa detta vals utgång. Det kommer att bli oerhört spännande, säger Sören Holmberg.

Fredrik Furtenbach

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar