07 april 2006

Kommunal hemsjukvård utan läkare?

Enligt den nationella handlingsplanen för hälso- och sjukvården krävs 6000 allmänläkare för att uppnå optimal tillgänglighet i primärvården. Vid senaste årsskiftet fanns det knappt 5000. Bristen drabbar speciellt barn och gamla i glesbygdsområden. Distriktssköterskornas fina insatser räddar situationen, så även i Blekinge.

Landstingen har provat olika offentliga och privata lösningar för att öka läkarbemanningen. Några har anställt läkare från Polen och Tyskland, andra har knutit AT-anställningar till primärvården och några har försökt locka över stafett- eller sjukhusläkare.

Sveriges Kommuner och Landsting hävdar att landstingens satsningar har lett till att fler unga läkare nu väljer att utbilda sig inom allmänmedicin. Denna ökning märks ännu inte i Blekinge, snarare tvärtom.

I denna bristsituation vill socialdemokraterna i Blekinge, med Marie Sällström (s) i spetsen, abrupt överföra hemsjukvårdsansvaret från landstinget till primärkommunerna genom skatteväxling. Man ”slår då undan fötterna” på många distriktssköterskor och riskerar att rasera ett välfungerande primärvårdsbaserat distriktssköterskenätverk som bedriver kvalificerad hemsjukvård med stöd av primärvårdens läkare.

Ökning av hemsjukvården och fördjupat samarbete mellan primärvårdens hemsjukvårdsteam och primärkommunernas hemtjänst vore utan tvekan värdefullt speciellt om nedläggningen av särskilda boenden ska fortsätta. Det kräver dock utveckling av fullödig gemensam hemsjukvård och hemhjälp för att tillfredsställa alla behov, speciellt hos äldre. För sådant ändamål krävs dock läkarmedverkan – ett krav som idag inte kan tillåtas/tillfredsställas på grund av läkarbristen.

Visserligen understödjer Läkarförbundet numera en närsjukvårdsorganisation där läkare kan anställas både av kommuner och landsting, men även det kräver större tillgång på läkare.

Vi moderater vill i avvaktan på ansvarsutredningens resultat och en betydande ökning av läkartillgången i primärvården förorda fortsatta flexibla lösningar och att samordning av hemsjukvården med äldreomsorgen får ske successivt om så önskas. Vi kommer inte att acceptera tvångsvisa ödeläggelser av distriktssköterskornas värdefulla verksamhet!

Måhända kommer Regeringens ansvarsutredning att önska överföring av hela primärvården/närsjukvården till primärkommunerna. I så fall vore den hotande splittringen av primärvårdens hemsjukvårdsinsatser ur världen.

Marie Sällström (s), tänk efter före....

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar