04 april 2006

KORTARE VÄNTETID OCH BÄTTRE KVALITET UTOMLANDS

Antalet ansökningar till försäkringskassan om vård utomlands har ökat nästan tiofaldigt under 2005.

Nära var tionde ansökan får avslag. Det beror oftast på att vården utomlands inte är vetenskapligt accepterad, att ansökan kommit in för sent eller att vården inte överrensstämt med den som ges i Sverige.

Försäkringskassan har betalat ut 18 miljoner kronor till ett drygt tusental patienter som rest till ett annat EU-land för planerad vård. Det ska jämföras med landstingens egna hälso- och sjukvård som kostar omkring 200 miljarder kronor per år. Högsta utbetalda belopp till en patient är 600 000 kronor.

Tandvård är vanligast orsak - omkring 50 procent av de beviljade ersättningarna. Annan efterfrågad vård är behandling av pisksnärtskador, cancersjukdomar, knä- höft- och ryggoperationer samt fertilitetsbehandlingar.

Vanligaste skäl till att söka sig utomlands är långa väntetider och att vårdkvaliteten anses bättre.

Vanligaste land att resa till är Finland med en kraftig ökning av den gränsöverskridande vården i Norrbotten. Andra vanliga länder är Tyskland, Estland, Spanien och Polen.

Förhandstillstånd kan och bör sökas hos försäkringskassan. Statistiken för 2005 visar preliminärt cirka 100 beviljade förhandstillstånd och cirka 50 avslag.

Förhandstillstånden gäller oftast högspecialiserade behandlingar som inte kan utföras inom normal väntetid i Sverige. Tumörsjukdomar är den vanligaste sjukdomskategorin följd av kirurgisk och medicinsk vård såsom transplantationer, hjärtoperationer och avancerad spädbarnsvård.

Landstingets kostnad för vård utomläns är en stor och ökande post. Den belastar Blekingesjukhuset med sina stora överskridanden. Vi kanske borde konkurrensutsätta denna vård med vård utomlands och fördjupa förhandlingarna om både priserna och kvaliteten. Eller vad säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (s)?

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar