07 april 2006

Hyckleriets ansikte

Av Urban Bäckström, Svenskt Näringsliv

”Protektionism är inte en framgångsstrategi – det är vägen till fattigdom”.

Så skrev finansminister Pär Nuder tillsammans med brittiske finansministern Gordon Brown på DN-debatt häromdagen.

Jag måste säga att jag blir upprörd. Inte över just den meningen, den är sann och riktig. Det som upprör är det hyckleri som artikeln är bevis på.

Här beskriver alltså vår finansminister hur föränderlig världen är, att både länder, företag och enskilda människor måste hitta nya inriktningar och jobb och hur utbildning och arbetsmarknadspolitik måste inriktas på att främja sådana nödvändiga omställningar.

Samtidigt är det ju så uppenbart för alla och envar att Nuder och hans regeringskollegor just ägnar sig åt protektionism. De har tydligt visat att de stödjer aktioner mot all konkurrens från svenska byggarbetares sida. Vi kan inte bara bortse från att fackligt aktiva vuxna svenska medborgare stod och skrek ”go home” till de lettiska arbetare som jobbade på skolbygget i Vaxholm.

Och de har tydligt visat att de inte ville ha ett tjänstedirektiv som skulle kunna öppna upp för europeisk frihandel också på tjänsteområdet. De har klätt sitt motstånd i tjusiga fraser som handlat om att värna den svenska modellen, den svenska arbetsrätten och svenska löner.

Bakom dimridåerna av ord är detta ändå inte något annat än protektionism. Vi har alla dragit stor nytta av konkurrensen på varuområdet. Kan någon i dag tänka sig att när en vara passerar vårt lands gräns så gör man ett sådant påslag på priset att ingen konkurrens med svensktillverkade varor uppstår?

Nej, naturligtvis inte. Och att vi fått fri handel och en fri konkurrens på det området har lett till just sådana positiva effekter som duon Brown- Nuder målar upp i sin artikel.

Men på tjänsteområdet – som utgör ungefär två tredjedelar av BNP - gäller tydligen inte resonemanget alls. Sådana pinsamma förhållanden nämns inte i DN-artikeln, men jag tycker man ska ha högre tankar om läsarna än att dom skulle ha glömt Vaxholmsfallet eller hur urvattnat och trubbigt tjänstedirektivet blivit efter behandlingen i parlamentet.

Samma dubbelhet i agerande märks på andra områden. Av budgetuppgörelsen mellan regeringen och samarbetspartierna häromdagen framgår att regeringen vill satsa på glesbygdsnäringar. Samma regering lägger samtidigt förslag som innebär att säsongsanställningar – särskilt viktiga i glesbygd – ska bort. Och flygskatt, som hindrar rörlighet, ska vi ju också få.

Den korta sammanfattningen är – hyckleri!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar