07 april 2006

Offentliga miljardbidrag missar målet

Av Maja Svenonius, Svenskt Näringsliv

”Det är konstgjord andning”, säger en företagare om det offentliga näringslivsfrämjandet i Värmland. Stödet skapar inga nya jobb, och styrs inte av företagens behov. Det tycker en klar majoritet av företagen som deltagit i en ny undersökning.

262 företagare i Värmland har svarat på enkäten om hur de ser på offentligt företagsstöd. 92 procent anser att stödet har ”liten” eller ”ingen” betydelse för att skapa nya arbetstillfällen. Stödet styrs inte alls eller i liten utsträckning av företagens behov, menar 87 procent av företagen. Undersökningen har gjorts på uppdrag av Svenskt Näringsliv, och resultaten presenteras i den nyutkomna rapporten ”Det är konstgjord andning”.

De tre senaste åren har det näringslivsfrämjande stödet uppgått till 1,5 miljarder kronor i Värmland. Då är stöd från Länsstyrelsen, Region Värmland, ESF-rådet, Almi, Nutek och nästan alla värmländska kommuner inräknat. Däremot har man inte räknat med EU-stöd och satsningar på kommunikation, som vägar och teleförbindelser. Ams satsningar räknas inte heller in.

– De 1,5 miljarderna är bara en del av de pengar som delas ut totalt. Siffrorna som redovisas borde vara i underkant, säger Urban Svanberg, regionchef på Svenskt Näringsliv i Värmland.

Han hoppas på att undersökningen blir startskottet till en debatt om näringslivsstödet. En orsak till företagarnas missnöje kan vara att kommunikationen mellan företagarna och de som fördelar stödet har stora brister, menar Urban Svanberg.

– Den hjälp som ges är inte den som efterfrågas av företagarna. Det måste gå att utnyttja resurserna på ett bättre sätt.

Rapport: ”Det är konstgjord andning”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar