31 mars 2006

Kd:s uppgång stärker alliansen

De borgerliga partierna är i fortsatt ledning i väljaropinionen, och kristdemokraterna är nu på uppgång igen. Det visar DN/Temos marsmätning. DN/Sydsvenskan/Temo 30 mars 2006

Borgerliga alliansen störst / Se grafik

Det har varit en dramatisk politisk period, med utrikesminister Laila Freivalds avgång, löften om budgetsatsningar från regeringen, oenighet inom den borgerliga alliansen och KU:s tsunamigranskning. Men många väljare är fortsatt avvaktande ett halvår före valet.

Tillsammans får de fyra borgerliga partierna 50,6 procent, mot 46,2 för socialdemokraterna och dess samarbetspartier. Den minskade ledningen för de borgerliga som syntes i februarimätningen ser ut att ha stoppats. Avståndet mellan blocken ökar något, även om det inte är en statistiskt säker förändring.

Det enda parti som kan glädja sig åt en säkerställd uppgång är kristdemokraterna. Partiet får 6,4 procent i den här mätningen, den högsta noteringen sedan augusti 2003. Sedan januari i år, då kd låg på 4,4 procent, är det här mätresultatet en statistiskt säker ökning.

Det är främst bland manliga väljare över 45 år, bland LO-medlemmar och på industriorter som stödet för partiet ökat sedan början av året.

Partiledaren Göran Hägglund som varit ifrågasatt för att kristdemokraterna under hans ledning riskerat att ramla ur riksdagen kan åtminstone tillfälligt andas ut. Kd är inte längre minsta parti i riksdagen, utan har både centern och miljöpartiet efter sig i väljarpopularitet.

DN/Temo-mätningen tyder också på att en större andel av kristdemokraternas väljare från 2002 nu återvänder till partiet.

Moderaterna får 29,2 procent i den här mätningen, jämfört med 28,4 i februari.- Men under de tre veckor som Temo gjort intervjuerna för mätningen har partiets siffror svängt mycket upp och ner, säger Temos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Folkpartiet får 9,7 procent, mot 10,5 i förra mätningen. Medan centerpartiet får 5,3, den lägsta siffran för partiet på ett år.Socialdemokraterna får 34,9 procent, jämfört med 36,3 i februarimätningen. Det är ingen statistiskt säker nedgång, men partiet ser ut att ha minskat främst bland kvinnor över 45 år, där socialdemokraterna tidigare haft starkt stöd.

Stödet för vänsterpartiet ligger i stort sett stilla, på 6,2 procent. En stor andel av de väljare som röstade på vänsterpartiet i valet 2002 är fortsatt osäkra om partiets utveckling, och många av dem vill inte ange något parti i mätningen.

Miljöpartiet får 5,1 procent i den här mätningen, mot 4,6 i februari.

De nya partierna får fortsatt mycket låga siffror i DN/Temos mätning. Sverigedemokraterna ligger runt 1 procent, Junilistan och Feministiskt initativ runt en halv procent. Nybildade nationella Sjukvårdspartiet finns nu också med i gruppen "övriga partier".

Trots att det är mindre än ett halvår kvar till valet har mer än var femte väljare, 21,2 procent, inte bestämt sig och vill inte svara på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag. Vilka slutsatser för sitt partival de drar av den senaste tidens politiska turbulens bestäms närmare valdagen.

I Temos undersökning för DN och Sydsvenska Dagbladet intervjuades 2 715 personer under perioden 13-29 mars.

Henrik Brors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar