16 mars 2006

Kom igen efter valet, Britt-Marie S!

Tack till Britt-Marie S. (BMS) för synpunkter på mina insändare, (Sydöstran 4/3 ”Hur skall det betalas, Bo Arnesjö?).

BMS har uppfattat mina önskemål om en bättre sjukvård och omsorg i vårt län, särskilt för äldre. Landvinningar ska självklart etableras och användas. Därför ställer jag krav på de socialistiska ledarna i landstinget i tro att dessa kan klara det, men så verkar inte vara fal­let.

Enligt BMS hade det varit bättre om jag hade ställt frågorna till de moderata företrädarna. Eller att jag själv förklarade hur önskemålen ska finansieras. Hon frågar efter hur jag vill omprioritera inom vården eller om jag skulle vilja höja landstingsskatten.


Vi äldre blekingar vill leva ett stimulerande liv fritt från kroniska smärtor, handikapp, desorientering och nedstämdhet. Vi har högst sjuklighet och sämst reservkapacitet. Skada eller sjukdom får därför allvarligare konsekvenser hos oss och ökar kostnaderna för samhället – speciellt om behandlingen fördröjs.

Våra hälsorisker förstärks av dålig lyhördhet och tillbakadragenhet. Vi lyssnar ofta inte på goda råd och är uppfostrade att inte ”störa” myndigheterna. Många tror på ett normalt åldrande och accepterar tyst sina funktionshinder. Därför tar de inte kontakt med sjukvården i tid.

Vi kan känna oss friska trots allvarliga sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, bristtillstånd, cancer och hotande hjärt-, lung- eller njursvikt. Depression och demens avfärdas ofta som åderförkalkning eller senilitet. Bristande profylax mot olika infektioner och olycksfall, tveksamma livsmönster, inskränkt rörlighet, dålig tandhälsa, nedsatt syn och hörsel ökar våra risker.

Allt detta kan uppdagas och åtgärdas för en relativt billig penning.


Vi önskar oss därför årliga hälsokontroller och hälsosamtal i åldrarna över 70 år, vilket vi nu, efter ett långvarigt tjat, har fått gehör för hos den socialistiska majoriteten i Landstinget Blekinge och Regeringen. När ohälsa avslöjas kan omhändertagande då ske omgående. Det är mindre resurskrävande än att invänta komplikationer som hjärtinfarkt, stroke, självmordsförsök, handikapp, demens etc. Samtidigt förlängs livet och säkras livskvaliteten.

En sammanfattande slutsats är: Ju tidigare diagnos och behandling hos äldre desto lägre kostnader för samhället!

Detta område svarar Landstingsråden (s) för i vårt landsting! Vi moderater göre oss icke besvär och har i princip inget inflytande! Vi har dock tagit på oss rollen att tjata och lägga förslag i tron att ”droppen urholkar stenen”. Om blekingarna vill ha regimskifte efter valet 2006 måste de få veta vad vi vill! Vårt sätt att tala om det för väljarna är bland annat via insändare i lokalpressen eller genom ett intensivt agerande från de politiska talarstolarna.

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar