08 mars 2006

Bättre vård nära patienten

Efterfrågan på hälso- och sjukvård och omsorg ökar snabbare än både skatteunderlag och kapacitet. Ständiga omorganisationer, nedläggningar och sammanslagningar skapar oro för en sämre vård i framtiden.

Läkarförbundet presenterade år 2004 en sjukvårdsmodell avsedd att ge god och likvärdig vård och omsorg för alla. Nu beskrivs den nära hälso- och sjukvården i detalj med huvudsyfte att ge medborgarna god tillgänglighet till högkvalitativ vård i närmiljön - så kallad närsjukvård.

Närsjukvården ska tillgodose huvuddelen av vård- och omsorgsbehovet hos äldre med flera sjukdomar, sociala och psykiska problem. Otydliga ansvarsgränser och bristande samverkan mellan olika huvudmän och yrkesgrupper har hittills lett till att dessa patientgrupper ofta inte har fått optimal vård. Länsdelssjukhus – med sin internmedicinska kompetens för patienter med omfattande vårdbehov – har omorganiserats eller lagts ner. Fungerande nätverk för samverkan mellan kommunens och primärvårdens medarbetare har brutits upp. Nya lösningar som höjer både kapaciteten och kvaliteten i den nära sjukvården är därför angelägna.

Närsjukvård definieras som den vård nära patienten som inte kräver sjukhusens särskilda resurser. Den kan delas in i tre delar; primär närsjukvård, specialiserad närsjukvård och samverkansvård.

Den primära närsjukvården består av vård i det ordinära boendet och familjeläkarvården. Familjeläkaren svarar för medborgarnas behov av en kontinuerlig fast läkarkontakt.

Den specialiserade närsjukvården ska bedriva vård som inte klaras inom den primära närsjukvården men som inte heller kräver sjukhusresurser. Den omfattar förutom dagens öppna specialistvård även vård vid så kallade närsjukhus.

Samverkansvård är vård av äldre och funktionshindrade i särskilda och ordinära boendeformer med ett varaktigt behov av läkarinsatser. Primärkommunerna föreslås få ett samlat ansvar för att dessa patienter får denna hälso- och sjukvård.

I Läkarförbundets modell kan läkare kombinera arbete i sjukhusvård och närsjukvård - också hos olika huvudmän. På så sätt garanteras en snabb kunskapsutveckling i sjukhusvården med snabb spridning till närsjukvården. Det främjar också patientnära klinisk forskning.

Den nya närsjukvårdsmodellen kan uppfylla målen om en tillgänglig, säker och kostnadseffektiv vård med god kvalitet. Den kan också göra läkartjänstgöring i primärvården mera attraktiv.

Här krävs väl att landstinget och kommunerna i Blekinge snabbt anammar denna eller en likartad modell. Eller hur, Marie Sällström (s)?

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar