12 maj 2005

Vårdgarantin

Tidigare i vår lovade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson och Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson (s) att alla vårdköer ska vara kapade när garantin börjar gälla den 1 november 2005.

I ett pressmeddelande kommenterar Lars Isaksson (s) uppgifterna om landstingens uppgivna svårigheter att klara garantin på följande sätt: Självklart ska det datum som vi kommit överens om med regeringen gälla. Men han tillägger att många patienter kan föredra en längre väntetid.

Många vill exempelvis ha behandling vid ett visst sjukhus eller av en speciell doktor och då kan väntetiden bli längre. Även i framtiden kan operationer bli inställda bland annat därför att personal blir sjuka. I den strikta meningen nås därför inte alltid etthundra procent.

Det som landstingen har svarat på är om de klarar att erbjuda vård inom tre månader för alla sina patienter och det säger sig endast tre landsting kunna klara. Ju fler som inte klarar tremånadersgränsen, desto svårare blir det att få vård i ett annat landsting inom tre månader.

Enligt betänkandet SoU 2004:118 ”Beviljats men inte fått” ska en kommun eller ett landsting, som inte inom skälig tid verkställer ett gynnande beslut om en insats enligt socialtjänstlagen eller LSS, åläggas att betala en sanktionsavgift om lägst tio tusen och högst en miljon kronor”.

Likartade regler måste kanske införas om landstingen inte uppfyller vårdgarantin! Eller hur, Marie Sällström?

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar