03 maj 2005

Alkohol och hälsa

En rapport ”Alkohol och Hälsa – en kunskapsöversikt” har nu utgivits av Folkhälsoinstitutet, Läkarsällskapet och Socialstyrelsen. Den har gjorts av en expertgrupp ledd av Sven Andreasson och Peter Allebäck. Den bygger på all tillgänglig vetenskaplig dokumentation inom området.

Experterna rekommenderar följande:

· Det finns inte anledning att rekommendera intag av alkohol av hälsoskäl.
· Det finns inte heller anledning att avråda från måttligt drickande i det enskilda fallet, dock förutsatt att kända risker beaktas.
· Sådana risker är alkoholberoende, leversjukdom, graviditet samt medicinering med en rad läkemedel som har växelverkan med alkohol.
· Måttlig alkoholkonsumtion, utan berusningsinslag, medför små risker.
· Skyddande effekter mot hjärtkärlsjukdomar och typ 2-diabetes har påvisats. Dessa nås vid litet intag (som mest ett knappt standardglas alkohol om dagen för 70-åriga män och mindre än ett halvt glas om dagen för 70-åriga kvinnor).
· All konsumtion över dessa nivåer ökar riskerna. Lägre nivåer gäller för yngre personer. För personer under 40-årsåldern ses inga hälsovinster.
· Restriktivitet till alkohol ger inte större risk för att missa en skyddande effekt av alkohol.
· Berusningsdrickande innebär, oavsett ålder, en medicinsk risk.
· I alla patientsamtal bör konsumtionsmönster, speciellt berusningsdrickande, beröras.
· Man bör också beakta den stora självmordsrisken som deprimerade patienter med alkoholberoende löper och vidta förebyggande åtgärder.
· Att aktivt rekommendera alkohol som medicin är oförenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet. Dels saknas kontrollerade studier och dels saknas studier som visar gynnsamma effekter för nykterister eller lågkonsumenter av att börja dricka eller öka sin konsumtion.

Det gäller tydligen att vara försiktig och leva lagom!

Landstingsrådet Marie Sällström (s), vad sägs?

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar