13 maj 2005

Äldre multisjuka – separat organisation

Den svenska äldrevården har en splittrad organisation och utvärderas i alltför hög grad från olika separata vårdgivarperspektiv. Äldre vårdtagare har ofta multipla symtom, multipla »aktuella kliniska problem« och multipla behandlingsmetoder.

Inga av dessa sammanställs dock systematiskt och gemensamt över tid. Det försvårar sammanställning och kritisk analys av de aktuella behandlingarna och om de verkligen leder till avsedda effekter hos de äldre multisjuka.

Ordföranden för Svensk Förening för Geriatrik och Gerontologi Gunnar Akner föreslår därför generellt ibruktagande dels av en integrerad analysmetod kallad DBU-metoden (diagnostik, behandling, uppföljning) och dels av en ny vårdorganisation anpassad för äldre – »äldrevårdscentral, enhet för multisjuka«.

Viktigt för en sådan vårdorganisation är utnyttjande av ett nytt, helt problembaserat och pedagogiskt inriktat journalsystem uppbyggt kring DBU-metoden. Systemet ger möjlighet att följa förloppet av vårdtagarnas hela hälsotillstånd med upprepad kritisk granskning av behandlingseffekterna.

Journalsystemet kan användas i undervisning av patienter, närstående, vårdpersonal och studenter. Det tillåter även selektion av valfria grupper, vilket gör det användbart för klinisk forskning, vårdutveckling, kvalitetssäkring och verksamhetsuppföljning.

Den borgerliga gruppledarna i Landstinget Blekinge har nyligen, i allians, föreslagit inrättande av separata enheter för multisjuka patienter sannolikt i anslutning till våra bägge sjukhus. Här bör väl DBU-metoden få stor betydelse. Eller hur, Marie Sällström (s)?

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar