28 januari 2006

Stadigt försprång för de borgerliga

Opinionsläget har åter stabiliserats.

De borgerliga partierna ligger fortsatt klart före regeringsblocket nio månader före valet. Moderaterna är på väg mot ett rekordresultat, medan socialdemokraterna kan göra sitt sämsta val sedan demokratins införande. Men mer än var femte väljare är fortsatt osäker.

Storleken på opinionsmätningarna har stor betydelse

DN/Temos januarimätning pekar på en övervikt för de fyra borgerliga partierna med 50,9 procent mot 45,3 för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Det är en liten nedgång sedan decembermätningen, men den är inte statistiskt säkerställd.

De borgerliga har nu haft ett stabilt övertag i opinionen ända sedan mars i fjol, frånsett veckorna efter den socialdemokratiska partikongressen i november då regeringssidan såg ut att närma sig på nytt.

Opinionsläget har nu åter stabiliserat sig och inget av partierna har någon statistiskt säker upp- eller nedgång sedan decembermätningen.Moderaterna får 30,9 procent i den här mätningen, jämfört med 30,3 förra månaden. Den starka övervikten av manliga sympatisörer jämfört med kvinnliga tycks åter öka. Partiet är särklassigt störst bland manliga väljare i åldern 18-44 år. Folkpartiet får 10,0 procent, mot 10,4 i december. Centerpartiet hamnar på 5,6 procent i den här mätningen, efter 6,2 förra månaden. Och kristdemokraterna får nöja sig med 4,4 procent, mot 4,9 i december.

Socialdemokraterna ligger kvar på samma nivå, med 34,3 procent, mot 34,5 förra månaden.Vänsterpartiet kan glädja sig åt noteringen 6,2 procent, jämfört med 5,2 i december. Partikongressen ledde visserligen inte till någon statistiskt säker uppgång, men inte heller till något fortsatt väljarras trots rapporteringen om hur minoriteten i partiet manövreras ut. Miljöpartiet får 4,8 procent, mot 5,2 i december.

Junilistan ligger kvar på en mycket låg nivå och får 1,2 procent i den här mätningen. Partiet riskerar därmed åter att klassas ner bland övriga småpartier i DN/Temos mätningar.Efter rekordresultatet på 3,2 procent i novembermätningen sedan partiet beslutat ställa upp i riksdagsvalet har opinionsstödet snabbt sjunkit tillbaka. Junilistan är nu inte särskilt mycket större än andra småpartier, som sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Sjukvårdspartiet. Om partiet ligger kvar på samma nivå i nästa mätning kommer resultatet i enlighet med Temos regler inte längre att särredovisas.

Med mindre än nio månader kvar till valdagen har Temos opinionsanalytiker Nicklas Källebring försökt sia om hur valet kan gå genom att jämföra hur opinionen svängt i de fyra senaste valrörelserna 1991, -94, -98 och 2002. I genomsnitt har det borgerliga blocket backat 2,6 procentenheter från januari till valet, medan "vänsterblocket" ökat 1,9. En omräkning utifrån detta av dagens DN/Temo-mätning skulle ge en knapp borgerlig valseger med 48,3-47,2.

- Men inget val är det andra likt och därför är det så svårt att spekulera om hur det ska gå. Särskilt när mer än var femte väljare är osäker, poängterar Källebring.Normalt sker det dock ganska små förändringar mellan de två politiska blocken under valåret. Den största förändringen inträffade 1991, då de borgerliga tappade en stor del av sitt försprång men ändå vann valet.

- Under de tre senaste valen, då Göran Persson haft en central position, har det skett ganska små förändringar från januari fram till valet. Socialdemokraterna har gått bakåt i två valrörelser och framåt i en, säger Nicklas Källebring.

Beräkningen visar också att valet 2006 kan bli historiskt på flera sätt. Socialdemokraterna har ökat med 1,1 procentenhet i genomsnitt de fyra senaste valen. Det skulle omräknat till det här valet ge partiet 35,4 procent - i så fall det sämsta resultatet i ett riksdagsval sedan allmänna rösträttens införande 1921.Moderaterna å sin sida brukar tappa en hel del av sitt väljarstöd under valåret - i genomsnitt 5,6 procentenheter. Men ett resultat på 25,3 procent skulle ändå bli det bästa valet för partiet sedan 1928.

Henrik Brors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar