23 januari 2006

Moderaterna och de äldre

Äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) har nu fått Sydöstrans chefredaktör Hans Bülow med sig i ett relativt nyväckt intresse för ökade satsningar i äldrepolitiken och på äldres välfärd (Ledare i Sydöstran 21/1). Det verkar som om socialisterna nu börjar inse sina försummelser. Ledarartikeln bär prägel av valfläsk och innehåller flera felaktiga utfall mot moderaterna och den borgerliga alliansen. Utfallen kräver gensvar!

Vi moderater konstaterar att kvaliteten i dagens äldreomsorg varierar, att äldre saknar inflytande över sin situation, att samordningen mellan kommuner och landsting brister och att äldre löper risk att hamna i så kallad "kommunarrest".

Vi vill stärka de äldres rättigheter, säkra kvaliteten i vården och omsorgen, öka mångfalden, stödja och utveckla anhörigas insatser i omsorgen om äldre och öka de äldres trygghet.

Därför vill vi införa en kombinerad vård- och omsorgsgaranti, förstärka tillsynen, öka antalet arbetsgivare och därigenom skapa ökad arbetsglädje. Vidare vill vi satsa på volontärarbete och införa ett 50-procentigt skatteavdrag för hushållsnära tjänster i huvudsak efter finsk modell.

För allt detta krävs en total satsning av 10,7 miljarder kronor mer än regeringen på vård och omsorg de kommande tre åren. I denna satsning ingår 1,8 miljarder kronor till kommunerna för införandet av fritt val i äldreomsorgen.

Vi vill dessutom att totalt 3,7 miljarder ska utnyttjas för att förbättra sjukvårdens kvalitet. Denna satsning omfattar bland annat stöd för kvalitetssäkring och åtgärder för att underlätta kommunikation inom vården.

Psykiatrin är ett prioriterat område för oss moderater. Vi vill satsa ytterligare totalt minst 1,4 miljarder kronor på åtgärder för att förbättra vård och omsorg för personer med psykisk eller psykogeriatrisk sjukdom. Satsningen på psykiatrin, som i den borgerliga alliansens förslag omfattar 5 miljarder kronor under tre år, innehåller dels en satsning på minst 800 miljoner kronor för att utveckla den psykiatriska och psykogeriatriska vården och dels av ett tillskott på 600 miljoner för kommunernas verksamhet med personliga ombud.

I tillägg till detta avsätter moderaterna 150 miljoner kronor mer än regeringen för ett särskilt bostadsanpassningsstöd för personer med funktionshinder och 300 miljoner kronor för att upprätta en fristående tillsynsenhet som övertar länsstyrelsernas och Socialstyrelsens tillsynsverksamhet.

Eftersom statens finanser ska vara i balans är vi noga med att finansiera alla våra satsningar. Finansieringen består i huvudsak av sänkta bidrag och höjda avgifter. Vi höjer högkostnadsskyddet i sjukvården till 1400 kronor per år och ger därigenom landstingen större utrymme för att avgiftsfinansiera sin verksamhet. Alla avgiftsintäkter i vården kommer oavkortat att gå till vården. Vi höjer också högkostnadsskyddet i läkemedelsförmånen till 2000 kronor per år och inför en receptavgift på 25 kronor per uthämtningstillfälle.

Moderaternas finansiering av statens budget skapar dessutom ekonomiskt utrymme för en skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare i form av ett jobbavdrag på cirka 1000 kronor i månaden. Det är en förutsättning för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Det finns sålunda en tydlig koppling mellan skattepolitiken och våra sociala satsningar. På sikt är skattesänkningar också en förutsättning för ökad tillväxt och ytterligare utrymme för sociala satsningar. Detta utrymme är dock inte något som vi tar ut i förskott. Alla satsningar är finansierade krona för krona.

Låt oss nu komma till en helt annan typ av politisk debatt utan överdrifter!

Bo Arnesjö (m), Ronneby
Hans Hedvall (m), Karlskrona
Jan-Äke Nordin (m), Karlskrona
Ledamöter i Blekingemoderaternas äldrepolitiska Arbetsgrupp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar