10 januari 2006

Näringsriktig mat och daglig fysisk aktivitet

Ökad fysisk aktivitet kombinerat med bra matvanor minskar risken för flera vanliga välfärdssjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom, fetma, diabetes, vissa cancerformer och benskörhet (osteoporos). Det slås fast i den Nordiska Näringsrekommendationen (NNR 2004).

Minst 30 minuter extra daglig aktivitet av minst måttlig intensitet rekommenderas - 60 minuter för barn och ungdomar. Ytterligare fysisk aktivitet är fördelaktigt och minst 1 timmes aktivitet per dag är sannolikt gynnsamt för att förebygga övervikt. Barn och ungdomar rekommenderas minst 60 minuter fysisk aktivitet av varierade karaktär per dag.

Det läggs stor vikt på kostens innehåll av energigivande näringsämnen, det vill säga fett, protein och kolhydrater. En begränsning av mättade fettsyror och transfettsyror till omkring 10 % av det totala energiintaget och av det totala fettintaget till 30 procent därav är av stor betydelse, samtidigt med en ökning av kolhydrater och kostfibrer. Fleromättade fettsyror bör utgöra 5-10 energiprocent. Enkelomättade fettsyror bör alltså utgöra huvuddelen av fettet.

Ett begränsat intag av raffinerat socker till högst 10 % rekommenderas även, liksom ett högre intag av vitamin C för vuxna och av vitamin D för barn och vuxna. För alla kvinnor i barnafödande ålder och för gravida och ammande höjs rekommendationen för folsyra.

NNR innebär att konsumtionen av grönsaker, frukt och bär, bröd och spannmålsprodukter med hög andel fullkorn bör öka, samtidigt som konsumtionen av energitäta och sockerrika livsmedel, t.ex. godis, läsk, glass, kaffebröd och snacks, bör begränsas. Begränsningen av mättade fettsyror och transfettsyror innebär att mjuka eller flytande vegetabiliska fetter samt magra mejeri- och köttprodukter bör prioriteras. Konsumtionen av fisk bör öka.

NNR bör användas för planering av koster för friska personer med normalvikt och adekvat fysisk aktivitet. Vid sjukdom kan kosten behöva anpassas efter olika krav. En rad ”modedieter”, som Atkins och Montignac, kolhydratreducerade koster, är inte effektivare vid bantning än energireducerad kost baserad på officiella rekommendationer.

NNR är ett viktigt redskap i livsmedels-, nutritions- och folkhälsopolitiken. Goda matvanor samt ökad fysisk aktivitet är två av elva målområden i den nya folkhälsopolitiken som antogs 2003. Den bygger på ett fruktbart, mångårigt nordiskt samarbete i Nordiska Ministerrådets regi.

Nu gäller det väl att sprida denna viktiga information till alla som önskar upprätthålla god hälsa – även i hög ålder. Vem tar ansvaret, landstingsrådet Marie Sällström (s)?

Bo Arnesjö (m),
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar