29 januari 2006

Fem portioner frukt och grönsaker dagligen reducerar risken för stroke ännu mer!

En analys av data från åtta studier utförda i USA, Europa och Japan (metaanalys) avslöjar att ett högt frukt- och grönsaksintag minskar risken för stroke, och att till och med ett ännu större intag än fem portioner av frukt och grönsaker per dag minskar risken ännu mer.

Studierna har på ett adekvat sätt jämfört det individuella intaget av frukt och grönsaker med de ingående individernas risk för stroke. Studierna omfattade tillsammans 257 551 individer varav 4 917 drabbats av stroke med en genomsnittlig uppföljningstid på 13 år. Intaget av frukt och grönsaker klassades i tre grupper: mindre än tre, tre till fem och fler än fem portioner per dag.

Analysen visade att personer med högt intag av frukt och grönsaker reducerade sin risk för stroke med 11 procent vid ett intag av tre till fem frukt- och grönsaksportioner och med 26 procent vid ett ännu högre intag. Iakttagelserna var statistiskt säkerställda och omfattade både blodpropp i hjärnan och hjärnblödning.

Författarna säger att skyddsmekanismerna ännu inte har klarlagts och inte heller kan knytas till specifika frukter eller grönsaker.

Resultaten, publicerade i tidskriften Lancet, talar starkt för att vi ska äta minst fem portionsenheter frukt och grönsaker per dag.

Tidigare studier, där olika typer av ersättningsdieter har utnyttjats, har givit nedslående resultat. De positiva resultaten i denna studie kan bero på att alla personer åt blandad normalkost med full möjlighet för samverkan mellan olika näringsrika och icke näringsrika komponenter.

Vi ska uppenbarligen satsa ytterligare på blandad kost med rikligt med bär, frukt och grönsaker - särskilt hos barn. Eller hur?

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar