09 januari 2006

"Minst fem nya miljarder krävs för att förstärka psykiatrin"

Alliansens politik inom psykiatrin formulerad!

Den borgerliga alliansen i nytt tiopunktsprogram:

Vårdgaranti även för patienter med psykiska besvär. Psykiatrin är det område inom sjukvården som kräver mest förnyelse. Därför vill vi inom den borgerliga alliansen satsa minst fem miljarder kronor för att förstärka psykiatrin under de närmaste tio åren. Målet är att vården tar ett helhetsansvar för patienten, bland annat genom förstärkt psykiatrisk kompetens inom primärvården och att vårdgarantin utsträcks till patienter med psykiska besvär. Vi vill förhindra att vissa patienter hamnar i situationer där ingen vill ta ansvaret eller kostnaderna för vården. Mottagningen ska vara skyldig att ta emot patienten eller slussa den vidare till en plats på en annan klinik och betala en del av behandlingskostnaderna där, skriver alliansens Maria Larsson (kd), Kristina Axén Olin (m), Erik Ullenhag (fp) och Kenneth Johansson (c)

En del av det offentliga som har särskilt stora problem efter elva år av socialdemokratiskt styre är psykiatrin och äldreomsorgen. Vi inom Allians för Sverige är överens om att det under lång tid kommer krävas en resursförstärkning av psykiatrin.Under den närmaste tioårsperioden handlar det om att se till att psykiatrin får åtminstone fem miljarder kronor.

Det finns förmodligen inget annat område inom sjukvården där förnyelse är mer nödvändig än just inom psykiatrin. För en väl fungerande psykiatrisk vård krävs en helhetssyn som saknas i dagens Sjukvårdssverige. Modern psykiatrisk vård bör samordnas av en så kallad Case manager med helhetsansvar för patienten. Men den psykiatriska vårdkontinuiteten försvann för tio år sedan och i dag saknas ett samlat patientansvar.

Resurserna till psykiatrin, liksom till vård och omsorg i övrigt, måste i ökad utsträckning följa patienterna för att vårdgivarna ska förmås att axla ett samlat patientansvar.Mot den bakgrunden presenterar Allians för Sverige i dag tio åtgärder för att åstadkomma en bättre psykiatrisk vård. Våra förslag kommer att genomföras när en ny borgerlig regering tillträder nästa höst.

1. Den psykiatriska kompetensen i den första linjens sjukvård ska stärkas. Primärvården är ofta patientens första kontakt med sjukvården och 30 procent av primärvårdens patienter söker för psykosociala problem. Det måste alltid finnas tillgång till kuratorer och psykologer i primärvården, och stöd från den psykiatriska vården.

Betalningsansvaret för patienter med långvariga behov bör kunna delas mellan kommuner och landsting för att de inte ska fara illa av administrativa hinder.

2. Rätten till diagnos senast inom tre månader bör vara en del av vårdgarantin. Många patienter får inte diagnos inom rimlig tid. De cirkulerar i dag i vårdapparaten, eller finns på samma mottagning år efter år utan att de får någon diagnos. Det är därför viktigt att var och en som söker för psykiska besvär ska kunna få sin diagnos ställd av en kvalificerad läkare inom tre månader. Arbetet med att vårda och behandla en patient kan aldrig lyckas om inte diagnosen är fastställd.

3. Verksamheten med kvalitetsregister har förbättrat förutsättningarna för att bedriva forskning och att följa upp kvaliteten inom flera medicinska specialiteter. Det är hög tid att alla specialiteter får lika goda möjligheter för uppföljning och forskning. Det måste vara möjligt att göra kvalitetsjämförelser inom alla specialiteter, inklusive psykiatrin.

Kvalitetsregister är ett viktigt underlag i arbetet med att förverkliga detta. En oberoende enhet ska inrättas vid Socialstyrelsen med uppgift att jämföra och ranka vårdens prestationer. Denna enhet ska även granska den psykiatriska vården. Det är viktigt att det finns en skyldighet att rapportera resultat och att dessa redovisas offentligt för att möjliggöra ett informerat val av olika behandlingsmetoder.

4. I barnkonventionen fastställs bland annat att barnets bästa ska sättas i främsta rummet, samt att barn och unga har rätt till bästa uppnåeliga hälsa. Men ett flertal undersökningar, bland annat av Barnombudsmannen och Stockholms universitet, påvisar en försämrad psykisk hälsa bland barn och ungdomar. Vi ser med stor oro på denna utveckling.

Den vårdgaranti som Allians för Sverige föreslår ska även gälla barn- och ungdomspsykiatrin. Väntan på utredning bör aldrig överstiga en månad för de berörda barnen.

Sekretessbestämmelser som kan hindra nödvändigt utbyte av information ska ses över.

5. För att säkra ett gott omhändertagande av personer med psykisk sjukdom är det viktigt att personalen som kommer i kontakt med dessa personer har en adekvat utbildning. Utbildningen av mentalskötare omfattar i dag endast några få gymnasiepoäng på vårdlinjen. Vi vill att man vid högskolornas institutioner för omvårdnad erbjuder en utbyggd skötarutbildning som bedrivs i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet under insyn av Högskoleverket.

6. Den vanligaste orsaken till återintagning på klinik är att patienten själv avbryter sin behandling med antidepressiva eller antipsykosmedel eftersom hon eller han mår bra och tycker att medicinen inte längre behövs. Sådana patienter som inleder sådan behandling under tvångsvård i sluten vård bör kunna få fortsatt medicinering och symtomkontroll i öppenvården under försöksutskrivning, så som gällde fram till 1992.Patienter som, till följd av en kombination av hjärnskador och missbruk, är farliga för sig själv eller andra och som finns inom rehabiliteringsmedicinska kliniker uppfyller inte kriterierna för psykisk sjukdom enligt LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård) - det finns alltså inget lagrum för dem.

Lagstiftningen måste därför förändras så att vården av denna patientkategori får ett tydligt stöd i lagstiftningen. Det måste också finnas möjlighet att omhänderta otillåten egendom, exempelvis mobiltelefoner som används i brottslig verksamhet.

7. Länsstyrelsernas och Socialstyrelsens granskning av psykiatrireformen påvisar flera allvarliga brister. Särskilt allvarligt är att nästan hälften av de psykiskt funktionshindrade saknar sysselsättning i 32 granskade kommuner. Samhället måste se till att även psykiskt sjuka och funktionshindrade kan bidra och känna delaktighet.

Stiftelsen Fountain House Stockholm underlättar för personer med psykiska funktionshinder att kunna leva ett bättre liv. Stiftelsen är partipolitiskt och religiöst obunden. Verksamheten bygger på var och ens fria vilja att komma till klubbhuset och efter förmåga bidra till dess verksamhet. Klientorganisationer som Fountain House bör få stöd för att bygga ut sin verksamhet.

8. Patienter med både missbruk och psykisk sjukdom kan hamna mellan socialtjänst, missbruksvård och psykiatrisk vård där ingen vill ta ansvaret och kostnaden. Resultatet för den enskilde är inte sällan att hon eller han nekas den akuta hjälp som skulle behövas. Det måste skapas ett lagrum för omsorgen om dessa personer.När någon söker sig till en psykiatrisk akutmottagning eller en enhet för missbruksvård ska enheten vara skyldig att ta emot patienten om inläggning behövs, alternativt se till att patienten får plats på annan klinik. Detta ska gälla oavsett om orsaken primärt är psykisk sjukdom eller beroende/missbruk.

Om patienten behöver flyttas till annan klinik på grund av att det i första hand är missbruksproblemet eller det psykiska sjukdomstillståndet som kräver akut behandling ska den först mottagande kliniken kunna hållas ansvarig för en del av behandlingskostnaderna. Detta förutsätter dock att patienten i fråga har en dubbeldiagnos.

9. Vissa personer som har begått brott döms till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse. Detta får ekonomiska konsekvenser för landstingen, som bekostar den psykiatriska vården. Annan psykiatrisk vård blir ofta lidande, eftersom landstingen har knappa resurser. Rättspsykiatrin tränger alltså ut den ordinarie vården. Tydliga exempel är Värmlands och Jönköpings läns landsting. Allians för Sverige föreslår därför att staten tar över finansieringsansvaret för den rättspsykiatriska vården.

10. Hemlöshet borde egentligen inte få förekomma i Sverige eftersom det finns en grundlagsstadgande om människors rätt till bostad. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Vi vill därför arbeta för införandet av en "tak över huvudet"-garanti. Beslutet om att införa en garanti tas förstås av de enskilda kommunerna. Det är viktigt att kommunerna samverkar med frivilliga och ideella aktörer på detta område för att åstadkomma bästa tänkbara resultat.

MARIA LARSSON(kd)
KRISTINA AXÉN OLIN(m)
ERIK ULLENHAG(fp)
KENNETH JOHANSSON(c)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar