09 januari 2006

Hushållsnära tjänster, svartjobb och plusjobb

Vi moderater vill införa ett 50-procentigt skatteavdrag för hushållsnära tjänster. De gäller tjänsterna i ROT-av­draget och de som utförs av hemserviceföretag såsom städning, barnvakt, trädgårdsarbete, att handla mat eller promenera. Vi vill att vita tjänsteföretag ska växa genom att införa skatteavdrag för hemservice för alla grupper (RUT-avdrag), fastställa schablonavdrag per timme för förmånsbeskattning och skapa en hemservicemarknad för äldre. Denna politik ondgör sig Riksdagsmannen Kerstin Andersson (s) över i Sydöstran 11/1.

Hushållsnära tjänster utförs normalt obetalt av familjemedlemmar, oftast kvinnor. Få har råd att köpa sådana tjänster vitt då timkostnaden är 250-350 kr/tim. Bara en tredjedel är nettolön för de anställda. Resten är skatter och avgifter. Därför växer svartarbetet inom branschen. Skev konkurrens slår då ut företag som följer gällande lagar och regler.

Varannan svensk kan tänka sig att köpa - och jobba - svart. Acceptansen ökar enligt Sifo och det är ingen skill­nad mellan kön, ålder eller politisk hemvist. Omfattningen av den svarta sektorn har beräknats till runt 100 miljarder kronor med ett skattefusk om 56 miljarder. En ökande svart sektor är ett allvarligt hot mot tillväx­ten och företag som skattefuskar ignorerar ofta försäkringar, pensionsavsättningar, miljö- och arbetarskydd.

Enligt Konjunkturinstitutet leder ett 50-procentigt skatteavdrag för hushållsnära tjänster till sänkta priser och ökad efterfrågan. Det skapas nästan 11000 nya och varaktiga jobb i landet. Många av dessa har tidigare utförts svart. Det handlar om nya heltidsjobb varav 21 procent betalas med minskad tid i icke-arbete (med a-kassa, so­cialbidrag, studiebidrag, sjuk- eller aktivitetsersättning - tidigare förtidspension - och AMU-bidrag), 36 procent betalas med minskat hemarbete och 61 procent med minskat svartarbete. Nettoökningen av vitt arbete dras ned med 18 procent på grund av ökad vällovlig fritid.

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster skulle ge ett positivt netto för statskassan genom minskade bi­dragsutgifter. Det skulle minska ”gör-det-själv”-samhällets dubbelarbete, ineffektiva resursanvändning och kapitalförstöring. Vi toppar idag den internationella sjukligan till följd av en hög andel utbrända, oftast dubbel­arbetande, kvinnor. Konkurrenskraftiga ”vita” priser för hushållsnära tjänster skulle sålunda minska den svarta marknaden och öka jämställdheten i hemmet mellan män och kvinnor.

Fyra LO-fack kräver att det socialdemokratiska partiet omprövar sin negativa inställning. Sveriges största pro­blem är, enligt dem, bristen på arbete. Ekonomin, tillväxten och konsumtionen går lysande och inflationen hålls i schack men jobbtillväxten är låg. Nya grepp måste prövas.

Flera europeiska länder har redan lägre skatt för hushållsnära tjänster. Effekten har utvärderats i Finland och visat ett betydande nettotillskottet av årsarbetstillfällen. I Finland fördubblas avdragen för hushållsnära tjänster nästa år. Branschen växer starkt. Svenska företagare väntar på den chansen.

Regeringen inför nu så kallade plusjobb. De är en typ av tillfälligt anställningsstöd i offentlig sektor (stat, kom­mun, landsting, kommunalförbund och av dessa anlitade entreprenörer). De ska innebära ett nettotillskott och en kvalitetshöjning i verksamheten och är ”ordinarie arbeten” - ordinarie avtal och villkor ska gälla. De omfattas dock inte av lagen om anställningsskydd (LAS) och kvalificerar inte för ersättning från arbetslöshetskassa.

Cirka 20 000 plusjobb ska fördelas under år 2006. Fördelningen ska bli cirka 1,6 – 1,7 jobb/1000 invånare. Ar­betsgivaren får en lönesubvention på 100 % av lönen inklusive lönebikostnader upp till ett tak på 1000 kro­nor/anställd/dag. Utöver lönesubventionen ges ett bidrag till arbetsgivaren med 100 - 150 kronor per dag, om deltagaren arbetsanpassas eller anvisas från aktivitetsgarantin. Anvisningstiden är maximalt två år och varar längst till december 2008.

Behovet av att minska den svarta sektorn och att skapa varaktiga arbetstillfällen talar för den moderata politiken. Socialdemokraternas politik leder till kortvariga jobb och betydligt sämre sociala och arbetsrättsliga förmåner. Men det ena utesluter inte det andra när vi i själva verket behöver 300 000 nya jobb i landet.

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar