11 januari 2006

Endast privata pengar får innovationer att blomstra

Svenskt Näringslivs chef Urban Bäckström är på besök i Kina och läser kinesiska tidningar.

På första sidan i China Daily, hans morgontidning just nu i Guangzhou, är den stora nyheten president Hu Jintaos tal till Kinas nationella konferens om vetenskap och teknologi. Rubriken lyder INNOVATIONER ÄR NYCKELN TILL FRAMSTEG.

Han är där för att studera globaliseringsfrågor och i synnerhet svenska stora och små företags verksamhet. Det betyder att han inte vare sig vill eller kan analysera den kinesiska presidentens tal med någon som helst expertis.

Men i Hong Kong–tidningen South China Morning Post fanns det några tankeväckande kommentarer till Hu Jintaos tal.

I ett reportage från konferensen intervjuas några icke namngivna deltagande vetenskapsmän som säger att ”innovationer kan inte frodas utan en fri social och ideologisk struktur, konkurrens på lika villkor, öppna kommunikationer och mindre byråkrati”.

En namngiven akademiker, Cai Decheng, säger i samma reportage att ”den radikala nyckeln till teknologisk utveckling och innovation i Kina är en förändring av den sociala och ideologiska styrningsstrukturen så att verklig individuell frihet tillåts”.

I samma Hong Kong–tidning skrev den ekonomiske kommentatorn Jake van der Kamp en härligt kritiskt kommentar till både denna konferens och andra uttalanden av olika kinesiska ledare på senare tid om vikten av teknologi och innovationer. Han konstaterar att vad det handlar om är ett politiskt jippo som går ut på att ösa mer statliga pengar in i fem industrisektorer (bioteknologi, högteknologiska material, energi, rymd– och flygteknologi).

- Jag vet, skriver han, att briljanta idéer drar till sig pengar. Men vad är det som säger att pengar drar till sig briljanta idéer? Det enda vi vet är att det har visat sig att pengar drar till sig människor som är bra på att lägga beslag på pengar. Det är, skriver han, att spänna kärran framför hästen.

En innovationskultur är en ömtålig planta och för att den ska blomstra krävs det att många människor är tillräckligt förmögna för att ta hand om sådana verkligt nya, briljanta idéer. Alltså bör regeringar avstå från att blanda sig i innovationspolitik och i stället satsa på att skapa sådana generella villkor att en genuin innovationskultur kan frodas.

Några likheter med svenska frågeställningar på området finns givetvis inte. Eller hur?

Urban Bäckström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar