07 oktober 2005

Tandvård för alla

Regeringen har infört ett högkostnads­skydd för tandvård hos äldre över 65 år. Kostnaderna har blitt fyra gånger högre än beräknat. Genom köer, närmast oövervinnelig administration och prisregleringar har man försökt minska kostnadsutvecklingen. Väntetider och krångliga ansökningsrutiner har blitt resulta­tet.

Prisregleringen har gjort det olönsamt för tandlä­kare att utföra omfattande behandlingar hos äldre. De hänvisas istället till folktandvården eller specialisttandvården. De höga kost­naderna flyttas då från den statliga tandvårdsförmånen till landstingen.

Trots det så kallade högkostnadsskyddet är egenavgifterna för höga för äldre. De skulle ha begränsats till 7700 kronor men vissa material och nödvändiga förbere­dande undersökningar och behandlingar ingår inte. Det kan handla om mer än den dubbla kostnaden för exempelvis proteser.

Andra nackdelar är att när väl självrisken för proteser är nådd så ersätts alla kostnader, vilket elimine­rar varje form av kostnadsmedvetande. I förläng­ningen leder det till att andra regleringar måste införas, som köer och restriktiva behovsbedömningar. Personer strax under 65 år skjuter dessutom upp sin tandvård med risk för försämrad tandhälsa och följd­problem på grund därav.

Vi Moderater föreslår att man istället inför ett högkostnadsskydd som helt styrs av vårdbehovet och inte av åldern. Det ska gälla alla med ett omfattande behov av dyr tandvård. En självrisk för enkla och vanliga tand­vårdsarbeten gör att de tillgängliga medlen kan använ­das effektivt för dem med stora behov.

Vi vill att personer med normalt tandstatus själva ska få stå för tandvårdskostnaden upp till ett högkostnadsskydd om 3000 kronor. Självrisken där­utöver bör subventioneras med 60 procent upp till 15000 kronor per år och däröver med 80 procent.

De med störst behov av tandvård garanteras då rimliga kost­nader för omfattande behandlingar. Vi vill också att subventionerna fastställs som krontals­belopp med utgångspunkt i de genomsnittliga kostnaderna i tandvården. Våra förslag ger bättre kostnads­medvetande, större valfrihet, samt ett enklare, enhetligare och mera lättbegripligt system.

Vi Moderater vill sålunda införa ett högkostnadsskydd i tandvården som gäller för alla åldersgrupper och inkluderar förarbeten och material. Vi vill avskaffa den av regeringen införda prisre­gleringen för privattandläkare som utför arbeten på patienter över 65 år.

Bo Arnesjö (m), Ronneby
Roger Fredriksson (m), Ronneby
Henrik Gliveson (m), Ronneby
Anders Lund (m), Ronneby
Christoffer Stenström (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar