24 oktober 2005

Allt färre partimedlemmar delar på politiska uppdrag

24 okt 2005|WEBBNUMMER: 8143 Dagens samhälle

Den som går med i ett politiskt parti har i dag en hygglig chans att också bli förtroendevald politiker, visar en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS.

Liksom tidigare redovisningar av partiernas medlemsantal visar den nya rapporten att partimedlemmarna blir allt färre. Sedan början av 1990-talet har antalet medlemmar i de sju riksdagspartierna nästan halverats. Socialdemokraterna, moderaterna och centern har haft särskilt svårt att locka nya medlemmar i samma takt som de gamla lämnat partierna, skriver Olof Petersson, statsvetare och forskningsledare vid SNS.

Det betyder att allt färre personer delar på de cirka 75 000 politiska förtroendeuppdragen i kommuner och landsting. Omkring 45 000 personer beräknas ha ett eller flera av dessa förtroendeuppdrag. Totalt är ungefär 15 procent av partimedlemmarna också förtroendevalda politiker och i mindre partier är andelen större.

12 procent av socialdemokraternas och moderaternas medlemmar har ett uppdrag medan 26 procent av vänsterpartiets medlemmar har det. Av miljöpartiets och folkpartiets medlemmar har 22 respektive 20 procent ett politiskt uppdrag.

Att centerpartiet har många medlemmar i förhållande till antalet väljare avspeglas i att bara 7 procent av medlemmarna har ett förtroendeuppdrag.

Olof Petersson konstaterar att de minskande medlemsantalen lett till en professionalisering av politiken. Partierna har allt färre medlemmar som är allmänt samhällsintresserade men inte politiker, samtidigt som de förtroendevalda allt oftare avlönas för sina uppdrag.

Detta minskar partiernas kontaktytor mot allmänheten och gör massmedierna allt viktigare för opinionsbildningen, anser Olof Petersson.

Av Cecilia Granestrand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar