24 oktober 2005

Äldre klarar vardagen trots försämrad hälsa

Uppdaterad 24 oktober 01:30 Från Dagens Medicin

Äldres hälsa har försämrats. Det tyder både svenska och internationella studier på. Men trots att de tycks vara sjukare klarar de äldre det dagliga livet bättre än förr.

Ökande meddellivslängd och alltfler friska år att se fram emot. Den ljusa bilden har länge målats upp av äldreforskare. På de senaste par åren har bilden grumlats något.

En studie av de äldstas hälsa, Sweold, visade häromåret att hälsan försämrats, för en del till och med kraftigt på tio år.

- Vi var förvånade, säger Mats Thorslund, professor vid äldreforskningscentrum, ARC, i Stockholm. Samma trend gick igen både när de äldre själva skattade sin hälsa och när de utförde olika slags tester.

Men detta var en liten studie och olika undersökningar har visat motstridiga reslutat. Därför har Mats Thorslund och kollegan Marti G Parker nu gjort en omfattande genomgång av både svensk och utländsk forskning, som redovisas i kommande nummer av Läkartidningen.

- Framför allt har det verkat som om stora amerikanska studier givit en ljusare bild av äldres hälsa, säger Mats Thorslund.

Vid en närmare granskning visade det sig att de goda resultaten främst gällde hur äldre klarade sig när det gällde sådant som att handla, laga mat och liknande. Den förbättringen går igen även i svenska studier.

- Däremot ser vi försämringar när det gäller sjuklighet. Här verkar inte den positiva utvecklingen under 70- och 80-talen ha fortsatt, säger Mats Thorslund.

Fler än förr uppger att de har lättare besvär, enligt vissa undersökningar anger fler också att de har svårare sjukdomar. Fler än tidigare anger också att de har flera krämpor samtidigt.

- Man kan förstås fråga sig hur säkra de här svaren är, säger Mats Thorslund. Nästan alla undersökningar baseras på att de äldre själva får uppskatta hur de mår. Kraven på god hälsa kan ha ökat. Eftersom
diagnostiken blivit bättre innebär det också att många fler har diagnoser som diabetes eller hjärtsjukdomar. Medvetenheten är högre vilket säkert också påverkar svaren.

- Men hur man än tolkar svaren innebär detta ett ökat tryck på sjukvården.

Bättre sjukvård kan paradoxalt nog vara ett skäl till ökad sjuklighet.

- Många fler räddas till livet efter exempelvis en stroke. Men det kan ske till priset av sämre hälsa, menar Mats Thorslund.

Samtidigt är det lättare även för äldre att klara sig själva i dag, även om de lider av olika sjukdomar.

- De äldres funktionsförmåga har förbättrats, trots att de tycks ha blivit sjukare, säger Mats Thorslund.

Detta till synes motsägelsefulla resultat kan hänga ihop med att bostäderna är bättre anpassade, att det finns fler hjälpmedel som rollatorer, att många har mikrovågs-
ugnar och att även äldre män klarar att själva laga sin mat.

- Skulle tendenserna hålla i sig innebär det mindre behov av hemtjänst och ökat behov av sjukvård.

Men prognoser för framtiden vågar han sig inte på.

- Vi vet inte hur åldrandet blir för fyrtiotalisterna som haft en helt annan livssituation än dagens äldsta.

Kari Molin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar