30 oktober 2005

Sent ska synderskan vakna!

14:21 söndag 30 oktober 2005 Uppdaterad 16:45 Sveriges Radio Ekot

Bättre sent än aldrig! - S satsar en miljard om året på äldreomsorg under tio år!

Äldre- och omsorgsminister Ylva Johansson presenterade på söndagen sin satsning på äldreomsorgen. Den ska kosta tio miljarder kronor under tio år. Och Ylva Johansson vill göra det möjligt med hushållsnära tjänster för alla över en viss ålder.

– I dag har vi bara möjlighet att göra det utifrån en individuell behovsbedömning. Jag tror att vi skulle vinna mycket i det förebyggande arbetet om man också kunde ställa upp med vissa mindre insatser till alla över en viss ålder, säger Ylva Johansson.

Vilken ålder är det?

– Det får kommunerna själva göra. Jag vill försöka införa en sådan ändring i kommunallagen så att det blir möjligt för kommunerna att fatta den typen av beslut.

Men det innebär ju att en 80-årig kärnfrisk miljonärska får subventionerade hushållstjänster, medan en utsliten 55-årig omvårdnadssköterska inte får det?

– Nej, alla som har behov av hemtjänst kommer att få det. Den som är 55 år och har behov av hemtjänst får det också. Det är inte så att vi tar bort några möjligheter att få hemtjänst. Det vi vill införa är att man ska kunna göra en generell bedömning utifrån en viss ålder att kunna ge ett visst generellt stöd. Det är för att man ska kunna förebygga många av de olyckor som sker i hemmet, säger Johansson.

Fler vårdplatser ska byggasYlva Johansson vill satsa på de mest sjuka med bättre hemsjukvård, men också bygga fler vårdplatser för dementa. Hon vill även ha fler former av boende med service som gör att fler kan klara sig längre tid hemma.

Ylva Johansson vill också ha en speciell äldreomsorgslag för att äldre ska få samma behandling i hela landet. Den förebyggande delen i vården anser hon också måste stärkas.

Nytt namn på undersköterskorYlva Johansson föreslår också en förstärkning av utbildningen och att undersköterskor ska byta namn och kallas omvårdnadssköterskor.

– Jag tycker det vore bra om begreppet undersköterska kunde byta namn till något där inte halva titeln säger att man är underordnad, till exempel omvårdnadssköterska, säger Ylva Johansson.

Läs också:
Borgerliga beskyller s för idéstöld

Erik Ridderstolpe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar