29 oktober 2005

Göran Persson: Vi ska skapa världens bästa samhälle för äldre!!!

Tro'et om Du vill!

Uppdaterad: 2005-10-29 00:22 från Göteborgsposten

"Jag hoppas att vi på kongressen konkretiserar ett program för en bättre äldrepolitik. Vi behöver investera i bättre boende, i bättre möjligheter att få service, i stöd till anhöriga och i ökad kunskap om demenssjukdomar. Vi vill utveckla världens bästa politik för de äldre, skriver statsminister Göran Persson inför s-kongressen som inleds i dag.

I dag samlas socialdemokraterna för att inleda sin 35:e ordinarie partikongress. Vi gör det med gott självförtroende - men också med insikten att det inte saknas arbetsuppgifter. Under snart tre mandatperioder har vi vänt utvecklingen på en rad viktiga områden. Det gäller ekonomin. Genom kraftfulla åtgärder har vi vänt underskott till överskott i de offentliga finanserna.
Tillväxten har under de senaste tio åren varit högre i Sverige än snittet i EU och OECD-området. Det gäller arbetsmarknaden. Vi har vänt det ras i sysselsättning som skedde när högeralliansen bar regeringsansvaret i början av 90-talet. Sedan vi fick regeringsmakten för elva år sedan har sysselsättningen ökat med upp emot 300 000.

Det gäller välfärden. Kommuner och landsting har fått ökade resurser för att höja kvaliteten i skolan, vården och omsorgen. Särskilda satsningar på fler lärare i skolan har fallit väl ut. Sjukvårdens andel av vår samlade ekonomi har ökat med cirka tio procent sedan år 1994. Det gäller hushållens ekonomi. Höjda barnbidrag och införandet av maxtaxan i förskolan har gett barnfamiljerna mer pengar i plånboken. Föräldraförsäkringen har byggts ut. Pensionerna och bostadstilläggen för de sämst ställda pensionärerna har förbättrats. Löntagarnas köpkraft har stärkts genom riktade skattesänkningar till låg- och medelinkomsttagare. Vi får gå tillbaka till rekordåren på 1960- och början på 1970-talet för att finna en motsvarighet till de reala löneökningar som löntagarna har fått. Dessa framgångar - och fler därtill - bär vi med oss när vi efter kongressen tar itu med viktiga framtidsuppgifter.

Den första uppgiften handlar om att pressa tillbaka arbetslösheten. För socialdemokratin är det viktigt att sätta fler människor i arbete. Målet är full sysselsättning. Delmålet om fyra procents öppen arbetslöshet ska nås under nästa år. Arbetsgivaravgiften för soloföretag sänks så att det blir lättare att anställa. Vi vill genomföra särskilda satsningar på att minska arbetslösheten bland ungdomar. Generösa anställningsstöd ska öka möjligheterna för långtidsarbetslösa att få ett jobb. Tidigarelagda anställningar i stat, kommuner och landsting kan klara den generationsväxling som ligger framför oss. Höjda lönebidrag ska stimulera fler arbetsgivare att anställa arbetshandikappade. Kollektivavtalen och arbetsrätten ska hävdas. Fler ska kunna få trygga heltidsjobb. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska minska. Taket i arbetslöshetsförsäkringen ska höjas kraftigt under nästa mandatperiod.

Den andra uppgiften handlar om att fortsätta investera i kunskap och kompetens. För ett litet land som Sverige finns inget viktigare för framtiden än att satsa på utbildning. Genom hela livet behöver vi höja vår kompetens om vi ska kunna hänga med den allt skarpare omvärldskonkurrensen. Det krävs fortsätta satsningar så att alla barn lär sig läsa, skriva och räkna. Tydligare krav samt mer uppföljning i form av utvecklingsplaner och nationella prov underlättar möjligheterna att tidigt vidta nödvändiga åtgärder. Kvaliteten ska höjas. Studieron ska förbättras. Vi vill utveckla en modern yrkesutbildning som svarar mot arbetslivets behov. Den högre utbildningen måste fortsätta byggas ut. Målet om att varannan ung människa går vidare till högre studier ska uppfyllas. Den offentliga satsningen på forskning ska årligen uppgå till en procent av vår samlade ekonomi.

Den tredje uppgiften handlar om att utveckla välfärden.Välfärdens uppdrag är att ge alla, inte bara några, trygghet genom hela livet. Alla ska få en bra utbildning och sjukvård. Vi tar ansvar för och betalar vad det kostar tillsammans. Den svenska välfärdsmodellen är värd att försvara och utveckla. Skolor och sjukhus ska fredas från vinstintressen. Ökade resurser gör det möjligt att anställa fler som kan utveckla vården och skolan. Den första november införs en vårdgaranti som ger rätt till vård inom tre månader. Under de kommande åren vill vi utveckla en tandvårdsförsäkring som ger ett bättre skydd mot höga kostnader. Ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och ett bättre stöd till barn som har det svårt finns också på dagordningen. Jag tror att en av de kommande tio årens viktigaste frågor blir omsorg och livskvalitet för Sveriges pensionärer. Jag hoppas att vi på kongressen konkretiserar ett program för en bättre äldrepolitik. Vi kommer att behöva investera i bättre boende, i bättre möjligheter att få service, i stöd till anhöriga och ökad kunskap om demenssjukdomar. På samma sätt som vi steg för steg byggde ut och skapade världens bästa familjepolitik vill vi nu utveckla världens bästa politik för de äldre.

Den fjärde uppgiften handlar om att utveckla det gröna folkhemmet. Det finns anledning att vara djupt oroad över de klimatförändringar som vi nu ser. Jordens medeltemperatur stiger. I dess spår följer fler stormar och orkaner, högre vattenstånd och fler jordskred, fler perioder av både torka och regn. Vår generation är på väg att förstöra livsbetingelserna för kommande generationer. Steg för steg vill vi fasa ut miljöfarlig energiproduktion och stimulera framväxten av förnybara energikällor. Med hjälp av bättre teknik kan vi effektivare hushålla med el och energi.Vi vill genomföra ett nationellt program för att bryta Sveriges oljeberoende till år 2020. Företag ska kunna få ekonomiskt stöd för att kommersialisera och exportera miljöteknik.Ökade insatser för att skydda den biologiska mångfalden och stärka internationellt samarbete krävs.

Den femte uppgiften handlar om att ta ansvar för den värld som vi är så beroende av. Trots att världens länder sammantaget är rikare än någonsin så finns fortfarande stora orättvisor mellan människor på vår jord. Alla människors lika rätt och värde måste hävdas. Därför vill vi fortsätta stå upp för internationell rätt, påtala brott mot mänskliga rättigheter och kämpa för nedrustning. Globala fackliga rättigheter och den internationella brottsmålsdomstolen måste stärkas. Utvidgning av den europeiska unionen måste fortsätta och en rättvis världshandel utvecklas. Medlemskapet i EU ska användas för att skapa ett bättre Sverige och en bättre värld.FN behöver bli starkare och mer effektivt. Ansträngningarna för att hejda terrorismen måste fortsätta. Vi vill ta vårt ansvar för att lindra fattigdomen i världen genom ett generöst svensk bistånd och skuldavskrivningar.

Detta är några av de utmaningar som ligger framför svensk socialdemokrati när vi i dag samlas till partikongress i Malmö. Vi gör det med stolthet och optimism eftersom vi vet att vi kan regera och göra skillnad. Vi gör det med glädje eftersom vi lockas av de möjligheter som den goda utvecklingen i Sverige skapat. "

Göran Persson
partiordförande (s) och statsminister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar