24 oktober 2005

Lättare att arbeta för medelålders och äldre

Åldersdiskriminering är vanlig på arbetsmarknaden. Arbetsgivare förlorar på att anställa äldre. Skattesystemet innebär att höginkomsttagare är högre beskattade än pensionärer. Det är mindre lönsamt att arbeta än att pensionera sig.

Arbetstagare har rätt att kvarstå till 67 år. Många äldre kan och vill arbeta längre, men inte alltid i samma arbete. De arbetsrättsliga reglerna och de nya sjukskrivningsreglerna inverkar negativt på företagens vilja att anställa överhuvudtaget, speciellt av äldre. De avhåller sig än mer från att anställa äldre på grund av avtalspensionsreglerna.

Nu finns ingen fixerad pensionsålder. Efter 61 år är det möjligt att gå i en, två eller tre fjärdedels pension. Så länge man arbetar tjänar man ytterligare pension, maximalt upp till 7,5 basbelopp per år.

Avtalspensionerna medför att arbetsgivare, enligt kommunalskattelagen, får göra skattefria avsättningar till pensionsförsäkringar med upp till 35 procent av lönerna. Många avtalspensioner baseras dock på det gamla ATP-systemet - de är ”förmånsbestämda” och leder till höga kostnader för arbetsgivare som anställer äldre med hög lön. Det kostar också att höja lönen efter anställning då arbetsgivaren under den korta tid som är kvar till pensionen måste betala in avgifter för att täcka den avtalade förmånen. Arbetsgivare avstår därför från att anställa äldre med hög lön - pensionskostnaderna blir för höga.

Vi Moderater vill därför att de avtalsslutande parterna går över till avgiftsbestämda istället för förmånsbestämda pensioner.

För att stimulera arbetsgivare att anställa fler äldre vill vi Moderater att arbetsgivaravgifterna ska tas bort för långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och personer i långvarigt socialbidragsberoende under minst ett år. De ska istället få så kallade nystartsjobb.

Vi Moderater vill också avskaffa statsskatten för arbetsinkomster efter 65 års ålder. Därutöver ska det finnas ett särskilt avdrag för alla arbetsinkomster.

Vi Moderater vill även att arbetsgivare ska vilja anställa äldre genom att underlätta tidsbegränsad anställning av personer över 61 år vilket underlättar viljan att byta arbete.

Det ökade sjuklöneansvaret motverkar önskan att anställa arbetstagare med hög risk för frånvaro.

Vi Moderater vill därför att det utvidgade arbetsgivaransvaret i sjukförsäkringen ska avskaffas.

Vi Moderater vill också stimulera parterna att göra om avtalspensionerna så att de blir avgiftsbestämda och därmed kan avsättas obeskattade.

Vi Moderater vill sålunda:
• erbjuda äldre, arbetslösa, sjukskrivna eller förtidspensionärer nystartsjobb.
• underlätta för arbetsgivare att anställa äldre genom att ta bort det utvidgade arbetsgivaransvaret.
• ge företagen större möjlighet att visstidsanställa personer över 61 år.
• avskaffa den statliga skatten på arbetsinkomster för personer över 65 år.
• underlätta anställning av äldre genom ändrade regler för avsättningar till avtalspensioner.


Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar