02 september 2006

Äldre omyndigförklaras

Många äldre tvingas bo kvar hemma mot sin vilja och förvägras välja äldreboende. I det kollektivistiska socialistiska samhället tar man inte hänsyn till den enskildes önskemål. Självbestämmande existerar inte!

Äldre omyndigförklaras när de behöver äldreomsorg. Längtan efter äldreboendets gemenskap ignoreras så länge biståndsbedömaren inte tycker att de har ”tillräckliga behov”. De få som beviljas plats tvingas dessutom att acceptera den plats förvaltningen hänvisar dem till.
Hemtjänsten kännetecknas av samma slags tvångstänkande. De äldre får inte bestämma själva vad de vill ha hjälp med.

Läser man de borgerliga partiernas äldreomsorgsprogram inför valet, tycks en förändring vara på gång.

En abrupt värderingsförskjutning sker nu också inom det parti som bär huvudansvaret för rådande missförhållanden - socialdemokratin. Plötsligt är man öppen för de tidigare förhatliga fixartjänsterna och även för ökad valfrihet inom hemtjänst och bland boendeformer!

Det luktar valfläsk! Vid närmare studium upptäcker man lätt samma gamla socialistiska kollektivism.

Den borgerliga alliansen redovisar ambitiösa program med fullt finansierade och garanterade så kallade kundorienterade system – hos några partier med så kallad ”äldrepeng”. Socialisterna reagerar med förakt och förklarar att de aldrig kommer att ställa upp på att ”brukarna ska bli kunder som i vilket snabbköp som helst”.

Med fortsatt socialism kan vi sålunda inte räkna med fler icke-kommunala alternativ inom äldreomsorgen, oavsett om det gäller boenden eller hemtjänst. Deras ”gemensamma” riktlinjer till trots kan verkligheten se helt olika ut beroende på var man bor. I vissa kommuner är trösklarna för att komma in på ett äldreboende märkbart lägre än i andra och i vissa kommuner får hemtjänstmottagaren betydligt bättre service.

Lokala variationer anpassade efter lokala förhållanden behöver inte alltid vara av ondo. Men skälen till att äldre behandlas olika är oftast en kombination av ekonomi och olika höga ambitioner för äldreomsorgen. Sådana skillnader kan inte anses rättvisa!

Värst är dock att s-politikerna har dålig koll på effekten av sina beslut. Uppföljningen av den hemtjänst allt fler måste nöja sig med, avslöjar allvarliga brister på gränsen till vanvård. Kontrollen måste bli betydligt bättre! Mångfald och attitydförändringar måste också till!

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar