12 september 2006

Gammal självgodhet mot nytt framtidshopp

Söndagskvällens duell i SVT1 tydliggjorde att valet nästa söndag står mellan ett gammalt och ett nytt ledarskap. Mellan ett gammalt ledarskap som inte ser några samhällsproblem och därmed saknar svaren och ett nytt ledarskap som ser nutidens utmaningar och har en politik för att jobben ska bli fler, skolan bättre och fler brott klaras upp. Mellan ett gammalt ledarskap som saknar regeringspartners och ett nytt ledarskap som förbereder sig gemensamt.

Duellen tydliggjorde skillnaderna i valets viktigaste frågor: jobben, skolan och brotten.

I inledningen av duellen anklagade Göran Persson Fredrik Reinfeldt för att vilja införa en "pensionärsskatt".

Detta är givetvis inte sant.

Vad det handlar om är den Borgerliga alliansens jobbavdrag. Det gör det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Detta gör vi för att vi ska kunna klara välfärden i framtiden. Att fler unga kommer i arbete är den viktigaste frågan för äldre. Det är nämligen bara då som vi kan trygga pensionerna och utveckla välfärden. Vi vill dessutom införa kraftfulla skattereduktioner för äldre som bor i hyresrätt.

Efter duellen sa Göran Persson att "Sverige blir som vilket europeiskt land som helst, om de borgerliga kommer till makten". Det var i en intervju med brittiska BBC som han gjorde sitt uttalande.

- Är det dåligt då, kontrade BBC:s reporter

- Det är inte tillräckligt bra, fastslog Göran Persson

Fredrik Reinfeldt är mycket kritisk till att Persson menar att Sverige är ett bättre land än till exempel sina nordiska grannländer.

- Jag tror svenska folket häpnar över denna självgodhet och man ska inte glömma att t ex Finland och Norge har lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige, sa Fredrik Reinfeldt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar