29 september 2006

Alliansen vill locka fler att jobba efter 65

Av Olle Lönnaeus och Erik Magnusson, Sydsvenska Dagbladet

Sveriges nya regering vill att folk ska jobba högre upp i åldrarna. I den budget som lämnas till riksdagen om tre veckor finns flera åtgärder för att få fler att arbeta efter 65.

Det blir slopad arbetsgivaravgift och lägre skatt för dem som nått pensionsåldern. Landets blivande statsminister Fredrik Reinfeldt fortsatte på onsdagen förhandlingarna om regeringspolitiken med sina tre borgerliga partiledarkolleger. Hittills har mycket lite läckt ut från samtalen. Grundbulten i alliansens politik blir att det ska löna sig bättre att arbeta jämfört med att leva på bidrag.

Enligt vad Sydsvenskan erfar kommer Fredrik Reinfeldt redan i sin regeringsförklaring nästa fredag att presentera flera förslag som är särskilt riktade mot äldre.

De som är över 65 ska tjäna ordentligt på att fortsätta jobba.

–Det är viktigt om vi ska klara välfärdens utmaningar att vi får så många arbetade timmar som möjligt i svensk ekonomi, säger Mats Odell, kristdemokraternas ekonomiske talesman.

Två centrala förslag är:

* Företag slipper betala arbetsgivaravgifter för anställda som är 65 år eller äldre (pensionsavgiften ska dock betalas).

* Dubbelt jobbavdrag för dem över 65. Alla inkomsttagare oavsett ålder får ett jobbavdrag som sänker skatten med en knapp tusenlapp i månaden. De äldre skattebefrias dessutom helt för inkomster upp till cirka 65 000 kronor per år.

De borgerliga partierna anser att det faktum att allt fler medborgare lever och är friska allt längre gör att är det fullt rimligt att de också arbetar mer.

Arbete kan till och med förbättra hälsan för många, tror de fyra partierna.

Inom alliansen har man tagit fram en beräkning som visar på stora samhällsekonomiska vinster om folk arbetar längre. Eftersom löner är högre än pensioner hålls köpkraften uppe.

Om tio procent av befolkningen i åldern 65–75 år fortsätter jobba ger det staten åtta miljarder kronor per år i ökad moms- och inkomstskatteintäkter.

–Det finns en myt att vi måste pensionera äldre för att lämna plats åt yngre. Men pensionärer står oftast på toppen av sin inkomst. För den som går i pension minskar hushållsinkomsten med kanske tiotusen per månad. Då minskar efterfrågan på varor och tjänster. Den efterfrågan är det viktigt att vi håller uppe, säger Mats Odell.

Karin Pilsäter, folkpartiets finansministerkandidat, håller med:
–Det är inte så som miljöpartiet brukar påstå, att jobben är begränsade och måste ransoneras till de unga.

I de pågående partiledaröverläggningarna diskuteras också fler stimulanser riktade mot äldre — och som man hoppas vinna få med i höstens budget:

* Äldre som vill fortsätta jobba åt sin gamla arbetsgivare ska lättare få F-skattsedel så att han/hon kan fortsätta som egen företagare med det gamla företaget som ende uppdragsgivare.

* Arbetsmarknadspolitiken ska i högre grad stimulera sysselsättning bland äldre. Bland annat ska ett nationellt äldreråd skapas.

* Nystartsjobb för äldre. Företag som anställer personer över 55 år och som varit sjuka eller arbetslösa länge ska slippa arbetsgivaravgifter i upp till tio år.

Enligt en källa med insyn i den borgerliga regeringsbildningen är äldrepaketet en mycket viktig del i regeringens strategi för att skapa fler jobb. Därför står det nu högt på reger-ingen Reinfeldts prioritetslista.

Av Olle Lönnaeus och Erik Magnusson, Sydsvenska Dagbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar