29 september 2006

Hälsokoll hos äldre

År 2001 uttalade Riksdagen ett starkt stöd för regelbundna hälsosamtal och hälsoundersök-ningar av äldre över 70 år. Regeringen fick uppdraget att införa sådana undersökningar i lan-det. I Landstinget Blekinge har vi Moderater begärt inrättande av sådan verksamhet sedan 2002.

Hälsoundersökningar har hittills i huvudsak erbjudits personer mellan 45 och 65 år, det vill säga personer i yrkesaktiv ålder. Effekterna har - med få undantag – starkt ifrågasatts, vilket är naturligt då denna åldersgrupp har betydligt lägre sjukdomsfrekvens än de över 65 år.

Äldres hälsa blir allt bättre, åldrandet skjuts framåt och medellivslängden ökar. Därför är det viktigt för den enskilde och för samhällets ekonomi att sjukdomar kan upptäckas i tid och att äldre kan få individuella hälsoråd.

H 70-projektet i Göteborg är världens mest omfattande projekt om de äldres liv och hälsa. Projektet visar att systematiska hälsokontroller av äldre bör ingå i sjukvårdsplaneringen.

De äldre utgör en riskgrupp, där både över- och underdiagnostik är vanlig. Sociala missför-hållanden som enkelt kan åtgärdas framkallar ofta besvär och symtom som kan få allvarliga medicinska följder.

Just de äldre med sin sämre reservkapacitet vid skada och sjukdom bör så snart som möjligt få medicinsk hjälp och inte tvingas vänta i vårdköer tills krafterna är mer eller mindre uttöm-da. Begreppet ”behandling endast på vital indikation” bör utgå.
Familjeläkaren och distriktssköterskan kan tillsammans svara för hälsosamtalen och hälsoun-dersökningarna i samverkan med den kommunala äldreomsorgen. De undersysselsatta Hälsotorgen i Blekinge bör här också kunna få en viktig roll. Samtalen bör genomföras efter ett särskilt schema där svaren kan avslöja tecken på ohälsa, symtom på sjukdom eller eventuella sociala problem. Hälsoråd bör också ingå i samtalen.

Att följa de äldres hälsostatus och i tid upptäcka depression, begynnande demens och an-nan allvarlig sjukdom kommer att förbättra de äldres hälsa och öka deras livskvalitet. Samtidigt kan den därvid friställda sjukvårdskapaciteten utnyttjas för andra angelägna ändamål.

I den nationella handlingsplanen för äldrepolitik framhålls vikten av att folkhälsoarbetet för de äldre förstärks. Olika modeller för hälsoundersökningar med hälsosamtal har därför prövats och en betydande ekonomisk förstärkning av primärvården har skett. På många håll måste pensionerade läkare och sjuksköterskor bistå med sitt kunnande på grund av läkar- och sjuksköterskebristen.

Förra regeringen har accepterat att föranstalta om årliga hälsoundersökningar och hälsosam-tal för äldre. Landstingen har fått uppdraget! Landstinget Blekinge är inget undantag, eller hur Marie Sällström (s)?

Bo Arnesjö (m)
arnesjo.bo@ipbo.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar