20 december 2005

Tjat hjälper, geriatriken behålls!

Vi äldre kan andas ut! Geriatrik, det vill säga läran om sjukdomar hos äldre, ska finnas kvar som medicinsk specialitet inom vården. Beslutet har fattats av regeringen.

Redan 2003 kom Socialstyrelsen med ett förslag på hur specialitetsindelningen skulle se ut. I förslaget skulle geriatrik bli en grenspecialitet under invärtesmedicinen. Men förslaget fick hård kritik. Läkare, patientföreningar och pensionärsorganisationer menade att om geriatriken inte får vara kvar som en egen specialitet leder det till svårigheter att få forskare och läkare att intressera sig för äldres sjukdomar.

Regeringen har nu beslutat att antalet medicinska specialiteter inom vården ska bli färre. Istället för att ha många likvärdiga områden blir det en uppdelning på några basspecialiteter med underordnade grenspecialiteter. På grund av alla protester blir geriatriken en egen basspecialitet! Regeringen har sålunda ändrat uppfattning och vill istället satsa på geriatrik.

Äldreomsorgsminister Ylva Johansson håller nu med och gör därför en annan bedömning än Socialstyrelsen.

- Jag kan ju väga in de politiska satsningar vi vill göra inom äldreområdet och vikten av att vi då har tillräckligt många geriatriker ute i verksamheten, säger hon. Regeringen önskar en satsning på en miljard kronor per år i tio år, medan de borgerliga vill satsa drygt 11 miljarder under 3 år. Oavsett partitillhörigheten hos de styrande är en betydande satsning på geriatrik en klok och viktig åtgärd.

Nu får väl också Landstinget Blekinge och blekinges kommuner ändra uppfattning? Frågan går till landstingsrådet Marie Sällström (s), som väl också ångrar sin inställning? En lokal socialdemokratisk tvärvändning är väl på sin plats!

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar