11 december 2005

Fortsatt nedgång för socialdemokraterna

Socialdemokraternas nedgång under hösten fortsätter och förstärks. Det visar den senaste Demoskop-mätningen, som presenteras i samarbete med Nyheterna och Expressen.

Samtidigt har det stora raset efter Katastrofkomissionens tsunamirapport uteblivit. Den borgerliga alliansen har fortfarande ett försprång på 6,2 procent till socialdemokraterna och stödpartierna mp och v. Men försprånget har bara ökat marginellt. Nu har den borgerliga alliansen 51 procent av väljarsympatierna, jämfört med 44,8 procent för vänsterblocket med socialdemokraterna och stödpartierna. En skillnad på 6,2 procent.

Inget lyft i opinionen
För en dryg månad sedan var det partikongress och stor pr-föreställning för Göran Persson och socialdemokraterna, men kongressen gav inget lyft i opinionen.I september hade partiet nästan 36 procent, därefter har siffrorna dalat. I Demoskops decembermätning har väljarsympatierna sjunkit till 31, 9 procent, en tillbakagång med 1,3 procent. Den senaste mätningen visar också att miljöpartiet och kristdemokraterna går uppåt, medan förändringarna för övriga partier är små.

Över riksdagsspärren
I decembermätningen har kristdemokraterna åter tagit sig över spärren till riksdagen och har nu 4,5 procent av väljarsympatierna. I novembermätningen fick de bara 3,1 procent. Junilistan tappar väljarnas stöd och får endast 1,5 procent i decembermätningen, vilket motsvarar den nivå partiet uppnådde före uppmärksamheten kring riksdagskandidaturen.1001 personer har under tiden 29 november till 6 december svarat på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?"

Reporter: Jonas Gummesson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar