14 december 2005

Civil och militär katastrofberedskap till Blekinge

Så här i Tsunami-katastrofens fotspår, dess bekymmersamma centrala hantering och ett minst sagt katastrofalt försvarsbeslut gäller det att samla ihop spillrorna och försöka rekonstruera så gott det går! Intet ont som inte har något gott med sig!

Vi informeras kontinuerligt om andra enorma lidanden i olika katastrofområden globalt. Exempel är alla lokala krigstillstånd, Pakistan efter jordbävningen, Guatemala efter översvämningarna, Afrika på grund av HIV/AIDS etcetera. Också närområdet kan drabbas om än – hittills - i betydligt mindre skala. Alla minns Estonia och fruktar bland annat en tankerkatastrof i Östersjön.

För oss Blekingar är de försvarsmässiga neddragningarna ännu inte lika allvarliga som på de flesta håll. Vi får behålla F 17 med sitt helikopterförband och Marinbasen i Karlskrona. Dessa ska tillsammans utvecklas till ett beredskapscentrum för internationella svenska militära insatser utomlands. Vi ska behålla alla de militära resurser, som behövs för räddningsinsatser både till lands och till sjöss. Alla typer av logistik ska etableras.

I debatten efter Tsunami-katastrofen har ett behov av en beredskap för samlade medicinska och andra katastrofinsatser aktualiserats. Regeringen och de centrala myndigheterna inklusive UD och Socialstyrelsen önskar utse ett Landsting, som ska tilldelas nationella uppgifter att hålla den beredskap och de resurser, som snabbt ska kunna sättas in både när våra egna och andra länders medborgare drabbas.

Landstinget Blekinge i samarbete med Region Blekinge, F 17 inklusive sitt helikopterförband och Marinen i Karlskrona med flera passar absolut bäst i Sverige för att ta sig an sådana viktiga uppgifter. Undertecknade hemställer om snabba samlade initiativ inom området!

Ulf Ahlstedt och Bo Arnesjö, Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar