06 april 2005

UROLOGIN I BLEKINGE

Interpellation till Landstingsrådet Marie Sällström, Landstinget Blekinge, angående:

UROLOGIN I BLEKINGE

Urologin i Blekinge har hittills haft hög klass. Blekingarna har kunnat känna stolthet över denna verksamhet ursprungligen uppbyggd av docent Hjalmar Jansen.
Efter hans pensionering har det varit mycket besvärligt att få gehör för behoven inom denna växande specialitet. Det har lett till allvarliga konsekvenser.

Urologin omfattar i huvudsak äldre män med både elakartade och inte elakartade åkommor i njurar, urinblåsa och prostata.

Väntelistorna inom urologin har varit fullkomligt enorma och ökat. Väntetiderna för en vanlig prostataoperation har varit nästan fyra år.

Två urologläkare lämnar nu verksamheten – en för prövning av en tjänst hos annan huvudman och en för barnledighet. Urologverksamheten i Karlskrona får därför endast tillgång till två ännu inte färdigutbildade läkare.

I Karlshamn diskuteras reduktioner, men än så länge får vi behålla Dr. Rutger Ericsson och Dr. Åke Paradis, som har tecknat ett speciellt avtal med Landstinget Blekinge.

I Kalmar har man etablerat ett gott samarbete med specialister inom en privat verksamhet kallad Specialistläkargruppen. Attraktiva avtal har tecknats. De kan jämföras med det avtal, som Landstinget Blekinge nyligen tecknat med Dr. Åke Paradis.

Nu drabbas sålunda, förutom geriatriken, reumatologin, rehabliteringen, nefrologin, psykiatrin, primärvården och flera andra specialiteter, även urologin av en blekingsk läkarflykt.

Problemen måste tas på allvar. Även blekingar har rätt till en fullvärdig specialistsjukvård!


Mot bakgrund av det ovanstående anhåller jag om svar på följande frågeställning:

Hur avser Landstinget Blekinge att framgent säkerställa en god urologisk specialistvård?

Bo Arnesjö (m)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar