13 mars 2005

Privilegie- och politruksystemet

Offentliga tjänster skall tillsättas på sakliga grunder efter förtjänst och skicklighet. Det står skrivet i Regeringsformen. Idag tillämpas istället ett belöningssystem för privilegierade politruker, dessvärre till och med i Blekinge. Det är en återgång till tiden före 1809 års regeringsform.

Något måste göras säger Lennart Lundquist, professor i satsvetenskap vid Lunds universitet i Sydsvenskan den 13 mars.

Följande kärnpunkter föreslås:
• Alla tjänster ska utlysas offentligt och kunna sökas av alla – även äldre.
• Ansökningarna skall beredas av en opolitisk befordringskommission som rangordnar kandidaterna enligt strikta professionella meritvärderingsgrunder. Dit kunde också, bland andra, de politiska partierna anmäla sina kandidater, som får tävla på lika fot med de övriga.
• De tre högst rangordnade sökandena till ledande befattningar frågas ut i riksdagen eller fullmäktigeförsamlingarna.
• Politikernas utnämningsmakt manifesteras i valet mellan de tre kandidater, som rankats högst.

Privilegie- och politrukrekrytering i offentlig sektor är helt accepterad av de rödgröna politiska partierna. Problemet är då att vi inte får de bästa personerna som chefer i den offentliga sektorn. Detta är bekymmersamt för viljan hos alla att utbilda sig för så högt kvalificerat arbete. Den ger också näring för ett stegrande politikerförakt.

Man står frågande inför den offentliga rekryteringspolitiken! Får man verkligen bära sig åt på det viset? Ovanstående självklara regler borde gälla, om inte förr så senast efter valet 2006.

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar