22 april 2005

Pensionssystemets vådor

När ATP-systemet övergavs sa alla att vi fått ett nytt säkert pensionssystem. Jo då, men bara för staten och de yrkesverksamma. De yrkesaktiva garanterades både slippa höjda avgifter och höjd pensionsålder. Riskerna överfördes istället på pensionärerna. Vid underbalansering av AP-fonderna ska en finurlig ”pensionsbroms” slå till. Risken är nu överhängande!

Pensionerna för de allra äldsta släpar efter jämfört med de yrkesaktivas löner och de yngre pensionärernas pensioner. Medan pensionerna har ökat med 13 procent har lönerna ökat med 50 – 60 procent. Pensionen för äldre över 75 år är en tredjedel lägre än för en nybliven ålders- eller förtidspensionär.

AP-fonderna, som skulle garantera pensionerna, steg efter pensionsreformen snabbt till cirka 750 miljarder kronor. Riksdagen ansåg då att fonderna var ”onödigt stora”. Drygt 250 miljar-der flyttades då till statskassan. Efter börsraset och ökningen av antalet förtidspensionärer till 550 000 har dock fonderna reducerats. Enligt massmedia är de nu cirka 9 miljarder kronor. Ytterligare 96 miljarder skulle ha överförts till staten 2004 med det förhindrades genom att bland andra moderaterna röstade emot med stöd av förra pensionsutredaren Margit Gennser (m). Överföringen planeras dock ske 2005.

Statsminister Göran Persson (s) sa nyligen ”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som är i pension ser vad vi gjort”.

Alf Svensson (kd) har påpekat att det i riksdagen, som bestämmer om pensionerna, endast finns 4 ålderspensionärer mot över 80 om proportionalitet hade rått.

Vänsterpartiet har motsatt sig det nya pensionssystemet.

Förra EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp) med sin kända empati för alla som behandlas illa, har fått i uppdrag att utreda folkpartiets äldrepolitik. Hennes uppdrag kan kanske försvå-ras av att partikollegan Bo Könberg (fp) bär ett betydande ansvar för det aktuella läget.

Måhända kommer ett nytt politiskt parti att ta sig an pensionärernas sak.

Det verkar därför finnas ändrad inställning bland politiker. Pensionerna borde värdesäkras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar