21 april 2005

Pensionärerna lever farligt!

Pensionerna har inte följt löneutvecklingen. Från 1994 har ATP ökat med 13 procent, lönerna med 50 – 60 procent. Pensionerna släpar efter ännu mer genom att 258 miljarder kronor har tagits från AP-fonderna till statskassan. Ytterligare 96 miljarder kronor ska tas i år. Grundavdragen ska bytas mot förvärvsavdrag som inte ska gälla för pensionärer. Utfallet av kapitalförsäkringar ska beskattas. Då försämras pensionärernas ekonomi ännu mer, Det slår hårt mot Blekingarna och Torsåsborna som har de lägsta pensionerna i landet. Pensionärernas samhällsservice nedprioriteras, försämras och fördyras dessutom alltmer.

Denna diskriminering av äldre strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Samtidigt:
· får drygt en miljon svenskar i arbetsför ålder årliga bidrag motsvarande heltidsanställning (SCB)
· är nästan 550 000 svenskar förtidspensionerade och vardera cirka en kvarts miljon sjukskrivna eller arbetslösa (RFV och AMS)
· är skattetrycket på en vanlig löntagare snart 65 procent (Skattebetalarna)
· motsvarar bidragsfusket cirka 30 miljarder kronor (Uppdrag Granskning)
· har landet missat EU-bidrag på cirka 100 miljarder sedan anslutningen (Aktuellt)
· ska socialdemokraterna höja våra skatter avsevärt (Kommunkonferensen 2005)

Det Nuderska ”Köttberget”, ålders- och förtidspensionärerna utgör mer än 25 procent av befolkningen och nära 35 procent av valmanskåren. De betraktas som påhäng och saknar inflytande i samhället. De yngre generationerna bryr sig inte.

Om drygt ett och halvt åt är det val. Nuvarande politiska partier tycks inte vara speciellt intresserade att tillvarata pensionärernas intressen. Det ljumma intresset har uppmärksammats av krafterna bakom ett eventuellt nybildat Seniorparti. Det ska väl undvikas, eller hur?

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar