09 december 2008

Vård och stöd till personer i psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

Klicka på ovanstående rubrik för att öppna Socialstyrelsens Meddelandeblad

Interpellation till Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (s) angående:

Vård och stöd till personer i psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2008:18) om psykiatrisk tvångsvård och rättpsykiatrisk vård trädde i kraft den 1 september 2008.

Den 1 september infördes en ny vårdform – öppen psykiatrisk tvångsvård respektive öppen rättspsykiatrisk vård. Vårdformen innebär att tvångsvården får bedrivas utanför sjukvårdsinrättningen och förutsätter bland annat att patienten behöver iaktta vissa villkor för att kunna ges nödvändig psykiatrisk vård. Tvångsåtgärder kommer även fortsättningsvis att endast få vidtas vid en sjukvårdsinrättning.

I proposition 2007/08:70 Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården understryker regeringen att den nya vårdformen förutsätter att hälso- och sjukvården samverkar med socialtjänsten för att ge varje patient den vård och det stöd som han eller hon behöver.

I ett meddelandeblad daterat oktober 2008 vill Socialstyrelsen underlätta tillämpningen av de bestämmelser som gäller vårdplan, samordnad vårdplan och organisatorisk samverkan mellan landsting och kommuner angående patienter som vårdas enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård (LRV).

Med anledning av det ovanstående anhålles om svar på följande frågeställningar:

► Vilka mått och steg har Landstinget Blekinge vidtagit för att i tillämpliga fall bedriva öppen psykiatrisk tvångsvård respektive öppen rättspsykiatrisk vård.

► Hur ska samarbetet med socialtjänsten i Blekinges primärkommuner och Länsrätten i Blekinge organiseras med anledning av dessa nya föreskrifter?

Bo Arnesjö (m)
Ledamot av Fullmäktige, Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar