02 maj 2007

Ultraljudsscreening för aortaaneurysm

Från Dagens Medicin

Efter ett år med allmän ultraljuds-undersökning av kroppspulsådern för alla 65-åriga män i Uppsala visar sig projektet framgångsrikt. Ett 40-tal fall av vidgad kroppspulsåder hittades, och nu införs även undersökning av kvinnor.

Mellan 6 och 8 procent av alla män över 65 års ålder har bukaortaaneurysm (bråck på stora kroppspulsådern). Om bråcket brister leder det oftast till döden. Brustet bukaortaaneurysm orsakar årligen mellan 700 och 1 000 dödsfall i Sverige, men en tidig upptäckt av bråcket innebär att en förebyggande operation kan genomföras.

Därför började Landstinget i Uppsala län förra året att erbjuda alla 65-åriga män en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Av de 1 452 män som kallades genomfördes undersökningen på 1 212. Totalt upptäcktes 40 fall av vidgad kroppspulsåder. I sex fall var bråcket så stort att operation genomfördes mycket snart efter undersökningen.

Nu fortsätter undersökningarna med nästa årskull, män födda 1942. Dessutom inleds i forskningssyfte ett projekt där samtliga 70-åriga kvinnor i landstinget erbjuds undersökningen.

- Syftet är att undersöka om det lönar sig att undersöka samtliga kvinnor. Visserligen är sjukdomen inte alls lika vanlig bland kvinnor, men å andra sidan finns det studier som visar att pulsåderbråck hos kvinnor har en större benägenhet att brista, säger Anders Wanhainen, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för undersökningarna, i ett pressmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar