08 maj 2007

Peptiden (BNP) förutspår död i hjärtsvikt

2007-05-08 Dagens Medicin

Höga nivåer av peptiden BNP var starkt kopplat till högre risk att dö bland patienter som lades in på sjukhus för hjärtsvikt, enligt en ny studie publicerad i
Journal of the American College of Cardiology (online).

Amerikanska forskare har undersökt data från 48 629 hjärtsviktspatienter som lades in på sjukhus i USA under perioden april 2003–december 2004.

Forskarna delande in patienterna i fyra grupper efter hur höga nivåer av peptiden BNP, brain natriuretic peptide, de hade i blodet. Peptiden frisätts från hjärtat vid hög belastning.

Resultaten pekar på ett direkt samband mellan halterna av BNP och risken att dö under sjukhusvistelsen.

Bland patienterna som hade högst nivåer, 1 730 pg/ml eller mer, avled 6 procent under vistelsen på sjukhus. Motsvarande siffra för patienterna som hade lägst nivå, under 430 pg/ml, var 1,9 procent.

Resultaten från den amerikanska studien stärker bilden av BNP som biomarkör vid hjärtsvikt. Halterna av BNP och den besläktade peptiden NT-proBNP används i dag i klinisk rutin vid diagnos av patienter med symtom på hjärtsvikt.

– Vi hoppas att fynden ska hjälpa läkare att bättre värdera patienternas risk och styra behandlingen. Det här är den första studien som definitivt visar på ett samband mellan nivåer av BNP och risk att dö på sjukhus hos hjärtsviktspatienter, säger Gregg C Fonarow, professor vid University of California, Los Angeles, USA, i ett pressmeddelande från universitetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar