05 maj 2007

Immunceller ny metod mot tarmcancer

2007-05-04 Dagens Medicin

En ny behandlingsmetod av spridd tjocktarmscancer presenteras i en avhandling från Karolinska institutet. Behandlingen kan fungera som ett alternativ till kirurgi och cellgifter.

Behandlingsmetoden är en form av immunoterapi och går ut på att använda kroppens egna vita blodkroppar – lymfocyterna.

Cancertumörer i tjocktarmen sprider sig via det lymfatiska systemet och passerar via lymfkärl till lymfkörtlarna. I dessa lymfkörtlar finns lymfocyterna som en del av immunförsvaret.

Genom att identifiera de lymfocyter som bekämpar cancertumörer vid tjocktarmscancer kan forskarna särskilja dem och odla dem utanför kroppen. Därefter kan de cancerbekämpande lymfocyterna genom blodtransfusion återinföras till kroppen och på det viset stärka immunförsvaret.

Då det vid immunoterapi handlar om kroppens eget material har behandlingen inte medfört några biverkningar.

– Patienter som har behandlats med den här metoden har klarat sig bättre än patienter som behandlats på sedvanligt sätt. Hos några patienter gick tumören tillbaka helt. En genomsnittliga livslängden för patienter med svåra former av spridd tjocktarmscancer förlängdes från mindre än ett år till drygt två och ett halvt år, säger Kjell Dahl, specialistläkare vid Södersjukhuset och författare till avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Läs avhandlingen på KI:s hemsida: Human colorectal cancer - Experimental staging and therapeutics

Fredrik Hultgren

1 kommentar:

  1. Alla vettiga doktorer borde väl säga underbart vi fortsätter på den linjen istället för att utsätta människor för smärtsamma och nedsättande behandlingar som cytostatika. Märkligt att det inte finns en enda kommentar till denna revolution inom cancervården och hopp för cancerpatienter. Det är sjukt inom skolmedicinen i vårt land.Mkt sjukt.

    SvaraRadera