03 december 2006

Regeringen vill ha bort äldre från arbetslivet - helt oacceptabelt

Citat från DN-debatt 3/12 2006

Kjell-Olof Feldt: Avskaffa den åldersdiskriminerande straffskatten på arbete. De som är 70 år och äldre och som vill jobba belastas med en särskild löneskatt medan den helt tas bort för dem som är yngre. För arbetsgivarna blir det 25 procent dyrare att anställa någon som är född 1937 än någon som är född 1938. Möjligheterna för hundratusentals människor som vill fortsätta att jobba försämras. Regeringens förslag kan bara tolkas som att man vill ha bort oss som är födda före 1938 från arbetslivet. Detta är fräckt och utmanande och dessutom ekonomiskt dumt. Ta bort straffskatten på äldre arbetskraft från budgetpropositionen, skriver förre finansministern Kjell-Olof Feldt, skatterättsexperten Sven-Olof Lodin och förre statssekreteraren Carl Johan Åberg.

DET FINNS ETT brett stöd i svensk opinion och i svensk politik för att motarbeta en mängd olika former av diskriminering.

Om vi har räknat rätt finns det 17 olika lagar mot diskriminering - mot etnisk diskriminering, mot diskriminering av funktionshindrade, mot religiös diskriminering, mot diskriminering av kvinnor och barn och elever och mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

Men det finns tydligen inget som hindrar diskriminering av äldre som vill fortsätta att arbeta. Detta har flera tidigare regeringar ägnat sig åt genom att ta ut en straffskatt som drabbade personer som ville fortsätta att arbeta efter 65 år.

Trots att en rad olika förmåner då föll bort - till exempel sjukersättningen - belastades de personers arbetsinkomster som var födda 1939 och tidigare med en extra löneavgift på drygt 24 procent varav större delen inte svarade mot någon som helst förmån utan var en ren skatt. För personer födda 1938-1940 och som fortsatte att jobba är denna löneskatt numera 16 procent. Men dessa personer är med i det nya pensionssystemet och betalar då en pensionsavgift på 10 procent - alltså sammanlagt 26 procent.

Denna avgift bortfaller emellertid när man fyller 70 vilket innebär att redan nuvarande system har en inbyggd skillnad mellan de personer som är födda 1937 och 1938. De förra behåller 25 procents löneskatt livet ut medan de senare bara "drabbas" av 16 procent när de fyllt 70.

För detta system har inte minst socialdemokraterna blivit hårt kritiserade.

Vi hade hoppats att den nya regeringen skulle rätta till denna orättvisa mellan de äldre och de något mindre äldre på arbetsmarknaden. Enligt budgetpropositionen gör man det emellertid på ett sätt som gör diskrimineringen av dem som är födda 1937 och tidigare än värre. I propositionen föreslås nämligen att den särskilda löneskatten på 16 procent för dem som är födda 1938 och senare helt tas bort. Så länge dessa är med i det allmänna pensionssystemet - det vill säga tills de fyller 70 - betalar de visserligen sin pensionsavgift på 10 procent. Men när de fyllt 70 försvinner denna och då blir deras arbetsinkomster befriade från alla avgifter.

För de personer som är födda ett år tidigare - det vill säga 1937 och tidigare - bibehålls däremot den särskilda löneskatten på 24 procent på deras arbetsinkomster livet ut. Så länge de fortsätter att jobba kommer alltså deras löneinkomster att drabbas av en arbetsgivar- eller egenavgift på drygt 24 procent och detta gäller alltså livet ut.

De som har lyckan att vara födda 1938 och senare kommer däremot - när de fyllt 70 - att under återstoden av sitt liv helt slippa några avgifter på sina arbetsinkomster.

Det här låter krångligt och är kanske svårt att ta till sig. Detta kan bero på att förslaget - när man tänker efter - egentligen är helt absurt. Att införa en gräns mellan dem som är födda 1937 och 1938 och låta den ena gruppens arbetsinkomster belastas med 24 procent i avgift och den andra med ingenting är något helt unikt i svensk lagstiftning.

Först trodde vi att detta var ett misstag som möjligen skulle kunnat ursäktas av brådskan i budgetarbetet. Men detta är inte fallet. Och då kan vi inte tolka regeringsförslaget på annat sätt än att man vill ha bort oss som är födda före 1938 från arbetslivet - trots att det är så många i våra åldersgrupper som vill fortsätta att jobba. För arbetsgivarna blir det 25 procent dyrare att anställa någon som är 70 år och äldre än den som är mellan 65 och 70. Det är klart att detta kommer att försämra möjligheterna för dem som är 70 och äldre att få eller behålla ett jobb.

UTTALANDENA FRÅN valrörelsen att jobben är det centrala målet för alliansen gäller tydligen endast dem som är födda 1938 och därefter - trots att det är hundratusentals människor som är 70 år och äldre som vill fortsätta att jobba och skapa inkomster åt sig själva och skatteinkomster för det offentliga.

Detta är fräckt och utmanande och dessutom ekonomiskt dumt. Vad är detta om inte en solklar diskriminering av den äldre arbetskraften?

Ändra på detta förslag medan tid är och ta bort straffskatten på äldre arbetskraft från förslagen i budgetpropositionen.

KJELL-OLOF FELDT, 75 år
SVEN-OLOF LODIN, 70 år
CARL JOHAN ÅBERG, 76 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar