03 december 2006

Operationssalsutnyttjandet vid Blekingesjukhuset

Motion till Landstingsfullmäktige, Landstinget Blekinge angående:

Operationssalsutnyttjandet vid Blekingesjukhuset

Stockholms Läns Landsting har 2006 inventerat hela operationsverksamheten vid alla sjukhus i Stockholmsom-rådet (se PROJEKT OMBYGGNAD OPERATIONSAVDELNINGAR SLL 2006-2009 www.sykehusplan.org/data/opprojektrapportslutrapport_definitiv0616.pdf)

I utredningens rapport konstateras:
• Det totala antalet operationer och därmed behovet av operationstid ökar inom sjukvården. En fortsatt ökning bedöms som sannolik i takt med befolkningsökningen och den medicinska och tekniska utveck-lingen.
• Idag möjliggörs allt fler operationer på allt yngre och äldre patienter. Samtidigt förändras operationspa-noramat.
• Minimalinvasiv kirurgi ökar liksom andelen dagkirugi.
• Dagkirurgi utvecklas vidare till korttidskirurgi där patienten bereds kort återhämtningsperiod på sjukhu-set efter operation.
• Andelen öppenvårdskirurgi är allt större och antalet avancerade kirurgiska ingrepp (kompetenskrävande och resursintensiva) ökar.
• Preventiv kirurgi blir allt vanligare liksom palliativ kirurgi.
• Andelen akuta operationer ökar minimalt och utgör en dryg fjärdedel av operationsverksamheten.
• Operationsaktiviteten på kvällar/nätter och helger uppgår sammanlagt till drygt 10 % av den totala ope-rationsverksamheten.
• Även om behovet av operationstid ökar behöver inte antalet operationssalar öka.
• Idag utnyttjas operationssalarna i genomsnitt halva antalet möjliga ”knivtimmar” per år.
• Genom nya arbetssätt med processutveckling och rationell logistik kan kapacitetsutnyttjandet öka vä-sentligt.
• Ett optimalt salsutnyttjande kan uppskattas till 1.200 ”knivtimmar”/sal vid tvåskiftsarbete veckodagar. Till detta kommer salsutnyttjande kvällar, nätter och helger.

Vidare konstateras att ett rationellt arbetssätt på en operationsavdelning bygger på två principer – närhetsprinci-pen och allt på plats-principen. Materiel- och sterilgodsförsörjningen skall vara effektiv och den preoperativa enheten skall svara för ett väl fungerande patientflöde.

Planerad och akut kirurgi bör drivas som skilda processer där så är möjligt. Detta gäller även dagkirurgi (öppen-vårds kirurgi) och slutenvårdskirurgi som bör ha separata flöden även för den pre- och postoperativa vården. Korta ingrepp separeras från längre ingrepp i programplaneringen för att effektivisera resursutnyttjandet.

För att svara mot de vårdhygieniska kraven skall operationsavdelningarna vara avslussade från det övriga sjuk-huset. Detta gäller även interventionssalar (hybridsalar) oberoende av om de är placerade på röntgenavdelning, hjärtvårdsavdelning eller operationsavdelning.

Då operationssalarna får allt mer medicinsk och teknisk utrustning och då fler specialister samverkar kring pati-enten på operationssalen krävs ökad salsyta och fler kringlokaler (manöverrum och förråd). Operationssalarna skall därför ha en yta av minst 35 kvm. Med en salsstorlek på 50 kvm uppnås maximal flexibilitet då salsstorle-ken svarar mot de flesta operationers behov. Hybridsalar för bl.a. interventionell radiologi och vissa specialsalar kan kräva en yta av 60 – 70 kvm. Sådana salar är aktuella huvudsakligen vid större akutsjukhus.

Operationssalar för implantatkirurgi och för operation av särskilt infektionskänsliga patienter bör vara utrustade med speciell ventilation (ultraren luft).

Vid sjukhus med stort undervisningsuppdrag bör särskilda lokaler för patientnära undervisning inrymmas på operationsavdelningen i anslutning till operationssalen.

Operationssalarna bör samlas i moduler om 4 salar, en modulstorlek som erfarenhetsmässigt visat sig vara den minsta effektiva enheten. Till varje modul skall höra ett avvecklingsrum, ett uppdukningsrum och ett sterilförråd.

En operationsavdelning kan bestå av upp till 3 –4 moduler som tillsammans bildar en administrativ enhet. Vid sjukhus med flera operationsavdelningar bör dessa vara samlokaliserade för gemensamt utnyttjande av stödre-surser som till exempel sterilcentral. En samlokalisering underlättar också effektivt personalutnyttjande under kvällar, nätter och helger.

Ovan refererade utredning är i högsta grad anpassad till aktuella krav på utformning av och kapacitetsutnyttjande vid de starkt resurskrävande operationsenheterna inom svensk sjukvård.

Med hänvisning till den ovan åberopade Stockholmsutredningen föreslås Landstingsfullmäktige besluta:

att uppdra åt landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsdelegation att tillsammans med Blekinge-sjukhuset genomföra en inventering av aktuell och framtida kapacitet vid och utformning av sjukhusets operationsavdelningar.

På vägnar av den Moderata Landstingsgruppen

Bo Arnesjö (m), Alexander Wendt (m), vice gruppledare, Gustav Nilsson (m), gruppledare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar