03 december 2006

Europeisk enighet om att motverka övervikt och fetma

Motion till Landstingsfullmäktige, Landstinget Blekinge angående:

Europeisk enighet om att motverka övervikt och fetma

Den 16 november 2006 höll WHO en europeisk ministerkonferens over ämnet “Hur motverka övervikt och fetma”.

The WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity European Charter on Counteracting Obesity [pdf, 192KB]

Det överenskomna slutmålet är att tygla och vända den pågående fetma-epidemien inom EU-området. ”Synlig framgång, speciellt bland barn och ungdom, ska nås i de flesta länder under de kommande 4 – 5 åren och utvecklingen ska helt vändas före 2015”.

Riktade åtgärder behövs i alla länder för att uppnå detta mål. Speciellt intresse ska fokuseras på barn och ungdom genom att förmå dem att etablera hälsosamma mat- och dryckesvanor tidigt i livet och genom att skydda dem från osunt kommersiellt inflytande.

Åtgärderna ska innefatta ett fastare internationella regelverk för marknadsföring av energität mat och dryck riktad till barn. De ska också omfatta regler för säkrare gator och vägar som tillåter fri cykling och gång. Överenskommelserna bygger på öppen konsultation av medlems-staternas regeringar, internationella organisationer och experter inom offentlig och privat sek-tor.

Överenskommelsen innehåller vidare detaljerade nyckelåtgärder, som ska stimulera hälso-sammare matvanor och fysiskisk aktiviteter. Dessa omfattar bröstuppfödning, reducerat inne-håll av fett, socker och salt i marknadsförda produkter, ökad fysisk aktivitet (cykling och gång), bättre samhälls- och infrastruktur och trafikpolitik jämte möjligheter för daglig fysisk aktivitet, näringsriktiga skolmåltider och gymnastikundervisning i skolorna.

Deltagande delegater konstaterade: "Vi är alla medvetna om att övervikt och fetma är en av de allvarligaste hälsomässiga utmaningarna i Europa idag”. Tydliga riktlinjer finns om vad som behöver göras för att vända den nuvarande trenden.

Överenskommelsen uppmanar medlemsstaterna att sätta övervikt och fetma högt på den poli-tiska agendan och uppmanar staternas egna offentliga och privata organisationer att göra det-samma. ”Den är en guide, en möjlighet, och ger oss hjälpmedel för att vidta effektiva åtgär-der", säger deltagande delegater.

Under konferensen presenterades 16 av 200 utvalda goda exampel från medlemsstaterna och utdelades WHO Counteracting Obesity Award 2006.

Mot bakgrund av ovanstående föreslås Landstingsfullmäktige besluta:

Att ge Landstingsstyrelsen uppdrag att i sin tur ge Folkhälsoutskottet i uppdrag att skyndsamt utarbeta riktlinjer för handläggning av övervikt och fetma i Blekinge.


Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar